Sala de premsa Premsa i mitjans

Augmenten les espècies d'orquídies identificades al campus

Orquídia Abellera de mirall (Ophrys Speculum).
Orquídia Abellera de mirall (Ophrys Speculum).
La "Jornada de descoberta i prospecció d’orquídies" organitzada pel Grup Orquidològic de Catalunya (GOC) i l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), amb l'Oficina de Medi Ambient UAB, ha permès trobar, per primera vegada al campus, quatre noves espècies: el clavell violaci, l'orquídia dels boscos, el curraià groc i l'abellera fosca.

23/05/2017

La presència de tres tipologies juntes de Serapias -una espècie poc comuna i de gran importància a nivell ecològic- al voltant de l'Edifici Rectorat, ha estat considerat un fet singular pels membres del Grup Orquidològic de Catalunya.

Les quatre noves espècies se sumen a les 8 ja identificades des del 2010 al campus de Bellaterra. En la trobada de prospecció, organitzada pel Grup Orquidològic de Catalunya el 13 de maig, ha destacat la singularitat a Catalunya de trobar tres espècies Serapias concentrades en un mateix espai, al voltant de l'Edifici de Rectorat: Gall parviflor (Serapias parviflora), Gall longipètal (Serapias vomeracea) i Galls o llengua de Frare (Serapias lingua). La jornada ha servit per actualitzar l'inventari actual d'orquídies de l'Autònoma.

L'any 2007 es va crear un grup de treball de jardineria format per professors -principalment de l'Àrea de Botànica-, tècnics de la Unitat d'Infraestructures i de Manteniment, de l'Oficina de Medi Ambient i de l'empresa de jardineria contractada per l'Autònoma, amb l'objectiu d'incorporar criteris de sostenibilitat en la gestió dels espais enjardinats de la universitat.

A més, des del 2010, aquest grup de jardineria, treballa especialment per protegir les poblacions d'orquídies que hi ha al campus. “Amb l'objectiu de preservar la diversitat d'espècies del campus i amb l'afegit que aquestes plantes tenen uns dissenys molt atractius i estètics que criden l'atenció de la gent, vetllem per a que les segues respectin tot el cicle reproductiu de les plantes”, diu Anna Florensa, tècnica de l’Oficina de Medi Ambient i membre del grup de treball de jardineria de la UAB.

Com a resultat d'aquesta tasca, des del 2010 s'han observat un total de 12 espècies d'orquídies silvestres al campus de Bellaterra: onze d'elles floreixen a la primavera i una a la tardor:
-Abellera fosca (Ophrys forestieri)
-Mosques grosses (Himantoglossum robertianum)
-Abellera aranyosa (Ophrys passionis)
-Flor d'abella (Ophrys apifera)
-Gall parviflor (Serapias parviflora)
-Gall longipètal (Serapias vomeracea)
-Galls o llengua de Frare (Serapias lingua)
-Clavell violaci (Limodorum abortivum)
-Orquídia dels boscos (Epipactis kleinii)
-Curraià groc (Cephalantera damasonium)
-Abellera de mirall (Ophrys speculum) -de la que n'hi ha pocs peus i és possible que desapareixi aviat-.
-Spiranthes spiralis, que floreix a finals de setembre.

Des de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB destaquen que aquest any les Ophrys són a tot arreu del Campus, fet que s'explica a partir de factors mediambientals -ha estat un any de molta pluja-, així com també per factors humans, gràcies al treball coordinat i a l'adequació de les segues que fan els jardiners.

Aquest any, en època de primavera, s'han trobat la flor d'abella –a llocs com als talussos de les Facultats de Medicina i de Ciències de la Comunicació-; el gall parviflor –als espais verds que envolten el Rectorat-; les abelleres fosques -als voltants de l'Escola de Postgrau-, i el curraià groc, entre els edificis B i C.

Les orquídies silvestres de Catalunya són plantes terrestres amb rizomes o tubercles, que són de gran importància per a la flora autòctona. Les seva inflorescència o disposició de les flors sobre la tija, sol ser en forma d'espiga, i el nombre és canviant segons l'espècie. Requereixen d'espais oberts, i l'època de floració pot variar en funció de factors mediambientals o humans.
El campus de la UAB ocupa una extensió de 260 hectàrees, dels quals un 65% són espais agroforestals i zones enjardinades. Els espais agroforestals són distribuïts en forma de mosaic, típic del paisatge del Vallès Occidental i Oriental.

INFORMACIÓ SOBRE ORQUÍDEES- WEB DE L'OFICINA DE MEDI AMBIENT DE LA UAB:

 http://www.uab.cat/web/entorn-natural/orquidies-al-campus-1300693905264.html