Sala de premsa Premsa i mitjans

Atorgats els Premis Literaris 2015

PrLiterarisSParella
Els premis, organitzats per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, van ser lliurats el 5 de novembre a: S. Parella per "Baraca. La forja d'un destí"; G. Coll, per "Territori inhabitable"; A. Moya, per "L'home del barret"; i J. Castrillo, per "Desescombro".

10/11/2015

El  Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)–Can Domènech va acollir el passat 5 de novembre l'acte de lliurament dels premis literaris 2015, que organitzen conjuntament cada any l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament, Elvi Vila, obria l’acte destacant les diverses línies de treball del Pla director de lectura de Cerdanyola amb l’objectiu de potenciar el foment de la lectura i la creació literària com a via d’accés al coneixement. Vila afirma que per això es dóna continuïtat al premi Caterina Albert destinat a joves autors mentre que explica que el guardó de poesia Divendres Culturals es dissol per potenciar el premi Martí i Pol.

Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals de la UAB, considera que la conslidació dels premis és un fet després que continuïn tot i els canvis polítics tant a l’Ajuntament com a la Universitat i remarca l’aportació que vol fer l’Autònoma a Cerdanyola en forma de disseminació de coneixement i creació d’impacte cultural en el seu paper d’universitat pública.

A l’acte, a més a més, hi van intervenir els guanyadors de l'edició d'enguany (a excepció de Javier Castrillo, que no hi va poder assistir):

· Sònia Parella Rubio, XXI Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders», amb l’obra "Baraca. La forja d’un destí". La primera novel·la de la professora i investigadora de Sociologia de la UAB explica la història d'en Taufiq, un jove apassionat per la història, que viu en un poble del Rif situat molt a prop de la tanca que separa el Marroc de Melilla, que serà un de tants joves que emigren sols, de manera clandestina i arriscant la vida.
Lluny de casa, comença un periple com a menor estranger tutelat per les institucions catalanes. L’acció de la novel·la arrenca dos anys després, quan torna a casa durant les vacances d’estiu. Amb el rerefons de la retrobada amb la família i mentre va recuperant les sensacions, les aromes i els gustos de la terra que tant ha trobat a faltar, en Taufiq s’enfronta a les raons que el van impulsar a marxar i a una història familiar marcada pels anhels truncats, enmig dels convulsos esdeveniments històrics que ha viscut el Marroc al llarg del segle xx.

· Glòria Coll Domingo, XX Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol», amb l’obra "Territori inhabitable". Aquest és un recorregut: del país natal extirpat al territori inhòspit que serà el país d’acollida, i també una metàfora metaliterària: allò que representa la poesia per a l’autora. "Abandonada ja la gàbia de la consuetud, cal enfrontar-se a tot de preguntes, les que no havíem gosat formular abans. La ciutataparador, la de les aigües quietes dels canals, serà la que reflectirà les certeses com un mirall. Només des d’aquest paisatge gèlid es podrà anar a la recerca de la identitat, desentelar els vidres bruts de pols de la memòria, regar la terra eixuta... retornar als orígens, en definitiva, per no oblidar qui som i no tornar-nos així ni sords ni mancs", es diu en la ressenya que conté el mateix llibre.

· Azucena Moya Morcillo, VI Premi de Narrativa Breu «Caterina Albert», amb l’obra "L’home del barret". El relat intenta aproximar-se al realisme màgic i reflectir l’absurditat dels petits rituals que tenim en el nostre dia a dia, les creences que ens acompanyen, la manera de fer i els hàbits mentals, els quals poden trencar-se sobtadament i deixar al descobert allò que no crèiem possible de cada un.

· Javier Castrillo Salvador, XXXII Premi de Poesia «Divendres Culturals», amb l’obra "Desescombro". El mateix autor defineix l'obra: "Podría decirse que el poeta realiza una tarea de desescombro sobre cuanto le rodea; que busca permanentemente —y más allá de lo inefable— el brillo semioculto del asombro para ponerlo, de la mejor manera que sabe, a disposición del personal. Desescombro sobre desescombro, al fin y al cabo, es este libro, porque a la faena que me he referido —la más importante— se suma la de entresacar de toda mi obra aquello que entiendo más fulgía y era digno de ponerse en las manos de un lector, de un buscador de luces, como yo mismo me siento. No en vano es mi primera publicación en materia poética".

L’acte es va amenitzar amb la musicalització d’uns poemes a càrrec d’Antoni Rossell i de Susanna Rafart, i es van presentar les bases de la convocatòria dels Premis Literaris 2016.

Podeu trobar més informació al web del  Servei de Publicacions de la UAB.