Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB lliura el Segell Infoparticipa a 104 administracions

Lliurament del Segell Infoparticipa 2017
La UAB va lliurar el Segell Infoparticipa, que arriba enguany a la cinquena edició, a 104 administracions locals, comarcals i provincials en un acte al Rectorat en el qual Manuel Villoria, catedràtic de la URJC, va oferir la conferència "El repte de la transparència".

25/04/2018

La UAB va lliurar el Segell Infoparticipa, que arriba enguany a la cinquena edició, en un acte que va tenir lloc el 25 d'abril, a la sala d’actes del Rectorat. El Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la UAB per fer un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals i diputacions. En total, 104 administracions han rebut aquesta distinció. Tot i les millores, l’evolució dels cinc anys en què s’ha avaluat reflecteix que la transparència als webs municipals progressa molt lentament, tot passant de 130 consistoris aprovats a la primera edició a 193 a la d’enguany (d’un total de 947).

L'acte va ser presentat per la rectora de la UAB, Margarita Arboix, que va felicitar les administracions distingides, a les quals es va dirigir afirmant: "és important que avui pogueu lluir els resultats assolits" a partir dels criteris que el LPCCP "ha treballat des de fa temps". I va recordar el compromís que lliga a la transparència a "tots els que estem als organismes públics", referint-se també a la importància de la transparència informativa a les universitats públiques.

Per la seva banda, Amparo Moreno, directora del LPCCP, va agrair públicament la tasca desenvolupada per l'equip investigador i va destacar que, un cop arribats a la cinquena edició de la distinció, "cal celebrar els resultats" però també "reconèixer que les dades no són tan positives com ens agradaria". I, davant la perspectiva de les eleccions municipals del 2019, va demanar a les administracions locals un esforç pel que fa al retiment de comptes quant al compliment dels plans de govern.

Manuel Villoria, catedràtic del Departament de Dret Públic i Ciència Política de la Universitat Rei Joan Carles, va oferir una conferència en què va reflexionar sobre la "crisi de confiança institucional" que pateix Espanya tot i la llei de transparència i altres avenços en aquest terreny. Per a Villoria, cal avançar en la direcció del concepte de govern obert tot considerant, entre altres aspectes importants, que la ciutadania tingui accés a "informació de rellevància i utilitat" per al seu benestar.

A la cloenda de l'acte, Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, i Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, van lloar la "voluntat" de les administracions per dur endavant la transparència informativa i van agrair que aquesta iniciativa del LPCCP tingui en compte especialment la ciutadania com a "clau per a les polítiques públiques".

Cinquanta-dos indicadors

A partir dels 52 indicadors establerts pel LPCCP partint de la Llei de Transparència, s'atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa.

Enguany s’atorga el Segell Infoparticipa a 92 ajuntaments, dels quals, dinou han obtingut un 100% d’indicadors positius. Es tracta de Sant Hipòlit de Voltregà, L’Aldea, Llagostera, Cassà de la Selva, Premià de Dalt, La Garriga, Sant Quirze del Vallès, Manlleu, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Martorell, Premià de Mar Vic, Esplugues de Llobregat (únic municipi que ha obtingut el segell a les cinc edicions organitzades fins ara), Gavà, Castelldefels, Manresa, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. D’altra banda, tres ajuntaments reben la Menció al Segell Infoparticipa. Destaca, a més, que un 33% dels municipis que obtenen el segell tenen alcaldesses, quan el percentatge total d’ajuntaments catalans encapçalats per dones és del 19,7%.

Evolució

Dels 947 municipis de Catalunya, només 193 aconsegueixen aprovar i, els que obtenen el segell o la menció, són en total 95, és a dir, poc més del 10%. L’equip del LPCCP considera que, un cop arribats a la cinquena edició dels guardons, l’evolució és positiva però molt lenta.

Altrament, atès precisament que els processos d’avaluació arriben ja a la cinquena onada pel que fa als municipis, enguany s’ha suprimit el reconeixement, un tercer nivell que distingia els webs que passaven d’un suspens a un aprovat amb un 60% d’indicadors positius per tal de premiar els avenços significatius.

Consells comarcals i diputacions

Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa quatre en total: els tres que van ser distingits l’any passat (l'Alt Penedès, 94% d'indicadors positius; el Gironès, 92%; i el Vallès Occidental, 92%) i Osona (88%). La Menció al Segell Infoparticipa s’atorga a dos consells comarcals, el del Baix Llobregat (75%) i el del Vallès Oriental (77%). Quan a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes tres que el van obtenir a la primera edició: Barcelona (96%), Tarragona (91%) i Girona (87%).

Més informació: Mapa Infoparticipa