Sala de premsa Premsa i mitjans

Estudiaran el consum de begudes isotòniques i energètiques en infants i adolescents

Micromecenatge per investigar el consum de begudes isotòniques i energètiques entre els joves
Istock/JBryson
Investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i de la UAB han iniciat una campanya de micromecenatge per finançar un projecte de recerca que els permeti obtenir una “imatge real” dels hàbits de consum dels joves en relació amb les begudes ensucrades, isotòniques i energètiques.

12/12/2016


Els fons recaptats per la campanya serviran per finançar el Projecte Begudes Ensucrades, Isotòniques i Energètiques (BEENIS), que té l’objectiu de determinar el consum real d’aquest tipus de begudes que fan els joves de diferents edats, conèixer quan, com i per què les consumeixen, i què en saben, tants ells com els seus pares i mares sobre les contraindicacions del seu consum.

En el projecte, que es presenta a través de la plataforma de micromecenatge científic Precipita, hi participen investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i de la UAB que són professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, docents i psicòlegs.

Segons Vanessa Cruz, infermera del CAP Nord a Sabadell i investigadora principal del projecte, “a les consultes d’atenció primària s’ha detectat un augment del consum de les begudes ensucrades, isotòniques i energètiques, cosa que fa pensar que estem davant d'un problema emergent que pot afectar gran part de la població”.

Preocupa sobretot, el consum entre la població infantil i adolescent de les begudes isotòniques (que es consumeixen normalment en activitats esportives, atès el seu alt contingut en aigua i minerals com el sodi i el potassi) i de les energètiques (amb substàncies estimulants, comercialitzades pel seu efecte potenciador del rendiment i l'energia). “Hem observat que cada cop és més freqüent que els més petits consumeixin begudes isotòniques com si fossin refrescos, que els han estat proporcionades pels seus pares sense ser conscients, ni els infants ni les seves famílies, dels riscos que es deriven d’aquest consum”, alerta Vanessa Cruz.

Hi ha diferents estudis que relacionen les begudes ensucrades amb l’obesitat i la càries infantil, i, darrerament, explica la investigadora principal, s'han detectat efectes nocius per a la salut pel consum excessiu de les begudes isotòniques i energètiques [1] (problemes en el rendiment escolar, insomni, ansietat, problemes cardíacs i problemes renals).

L’estudi, liderat per l’IDIAP Jordi Gol, es durà a terme en l’àmbit d’atenció primària de la Gerència Territorial Metropolitana Nord a 70 centres educatius de Sabadell que han accedit a participar en l'estudi. Es convidarà a contestar 24.500 enquestes, 9.300 dirigides a pares i mares dels nois i noies de 1r a 4t d'educació primària, 6.500 a l'alumnat d’entre 5è d'educació primària i 1r d'ESO, i 8.700 a escolars de 2n d'ESO fins a 2n de batxillerat.

Per tal que els resultats es puguin comparar amb els obtinguts en altres països, els investigadors del projecte han creat uns qüestionaris adaptats a un estudi previ que va realitzar l’European Food Safety Autority (EFSA) [2] on es va analitzar exclusivament el consum en quantitat de begudes energètiques en una petita mostra de diversos països europeus. “Les nostres enquestes recolliran també informació sobre el consum de begudes isotòniques sobre les quals encara no s'ha realitzat cap estudi i de begudes ensucrades, així com informació de les situacions de consum, la manera de consumir-les (combinació amb altres substàncies...) i els coneixements dels participants sobre els riscos del seu consum excessiu”, detalla Pere Torán, coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord de l'IDIAP Jordi Gol.

“La informació sobre el consum, els hàbits de la població infantil i adolescent, els coneixements de les famílies sobre els riscos i contraindicacions d'aquest tipus de begudes, i la seva relació amb aspectes socioculturals és necessària per poder realitzar campanyes de prevenció i d’educació sanitària dirigides a pares, mares i alumnat, a través dels centres educatius, per determinar a quines edats haurien de realitzar-se i per avaluar el resultat d'aquestes intervencions”, afirma Vanessa Cruz.

Com es pot col·laborar?
Qualsevol persona que estigui interessada a participar-hi pot fer la seva aportació al projecte a través del web Precipita.

A què es destinaran les aportacions?
En l'objectiu s'estableix una quantitat mínima i una màxima, i un temps determinat. L'ajuda mínima permetrà cobrir el cost de la impressió dels qüestionaris per als pares i alumnes d'educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat. L'ajuda màxima serà per estendre l'enquesta a tots els alumnes adolescents dispersos pels centres dels cicles formatius de grau mitjà i superior, així com per cobrir els costos de la publicació dels resultats en una revista científica Open Access, que es caracteritza per facilitar un accés gratuït als articles de recerca (previ pagament dels autors).

[1] Breda JJ, Whitng SH, Encarnação R, Norberg S, Jones R, Reinap M, Jewell J. Energy drink consumpton in Europe: a review of the risks, adverse Health efects, and policy options to respond. Front Public Health. 2014 Oct 14;2:134. doi: 10.3389/fpubh.2014.00134

[2] htp://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/394e