Open Access

Què és?

L'accés obert  a la informació científica consisteix a publicar i/o dipositar la producció científica a la xarxa  sense cedir els drets d'explotació a tercers, garantint l'accés gratuït i facilitant la reutilització dels continguts. Constitueix l'alternativa al sistema tradicional de pagar per accedir a la informació científica, generalment  per la via de subscripcions a revistes.

Declaracions internacionals sobre l'accés obert

Opcions

Dipositar en repositoris (Green OA)
Mitjançant el dipòsit  en repositoris (autoarxiu) es garanteix l'accés  i la preservació a llarg termini. Existeixen diverses opcions:

  • Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), el repositori institucional que recopila, gestiona, preserva i difon la producció científica, docent i institucional de la universitat. El PDI pot dipositar la seva producció investigadora des dels formularis d'autoarxiu o des de l'aplicació EGRETA. Més informació.
  • Recercat, el repositori de la Recerca de Catalunya, on es pot consultar la literatura de recerca de les universitats i centres d'investigació de Catalunya.
  • TDX, el repositori de tesis de diverses universitats espanyoles. La UAB, a través de l'Escola de Postgrau, incorpora las tesis llegides en aquest dipòsit.
  • Altres: hi ha multitud de repositoris institucionals i/o temàtics. Us recomanem que consulteu el directori de repositoris d'accés obert  OpenDoar.


Publicar en  revistes d'accés obert (Gold OA)
Algunes publicacions difonen obertament tots els seus continguts, podeu consultar els títols a DOAJ (Directory of Open Access Journals).

Per a revistes de l'àmbit hispà consulteu RedIB (abans E-revistas) o Redalyc. I us recomanem també el servei REDI de la UAB.

Més informació