Visita dels estudiants del Grau al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT)

Visita a les instal·lacions del CECAT

Estudiants de l'assignatura Models Integrats de Gestió: Seguretat de 3r curs i l'alumnat de Protecció Civil de la menció en Coordinació de la Seguretat Pública de 4t curs del Grau han visitat recentment el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), per conèixer el seu funcionament i la seva gestió a l'hora de coordinar els diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en actuacions davant situacions d'emergència.

03/12/2019

El passat 26 de novembre, els estudiants de 3r curs del Grau en Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, matriculats a l'assignatura Models Integrats de Gestió: Seguretat van visitar les instal·lacions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), a Barcelona, amb el professor Albert Vilanova, i també amb César Torrero, Coordinador de la titulació, i Joaquín Rodríguez, Responsable de Pràctiques i Relacions Internacionals de l'Escola.

La delegació va ser acompanyada per Montse Font, Cap del Servei de Gestió d'Emergències, i també docent de l'EPSI, que va explicar l'organització i gestió de la Protecció Civil a Catalunya, i en especial, el funcionament del CECAT.

Font va comentar que es tractava d'un centre superior de coordinació i informació, que vetllava per la gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de les situacions on calia activar un pla d'emergències. La seva finalitat era garantir la seguretat de les persones, dels seus béns i drets, i també preveure i minimitzar els efectes en cas d'emergència.

La responsable del CECAT va detallar com es duïa a terme aquesta coordinació, basada en la gestió de la informació i en la seva anàlisi a temps real, i en la presa de decisions estratègiques inicials. Aquesta coordinació també comportava l'aplicació de mesures d'autoprotecció de la població que podía veure's afectada per un risc potencial o concret, i en l'activació d'un pla d'emergència. També en la difusió d'avisos a la ciutadania per informar sobre les mesures d'autoprotecció que havien de seguir.

Font va il·lustrar com actuava el CECAT explicant diverses situacions d'emergències viscudes a Catalunya, i com es van gestionar.

Al final de la visita, els estudiants i professorat de l'Escola van poder saludar i conversar amb Manel Pardo, Director General de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de la Generalitat de Catalunya

Per altra banda, l'alumnat de l'assignatura Protecció Civil de la menció en Coordinació de la Seguretat Pública, de 4t de la titulació, també ha pogut conèixer in situ avui el CECAT, de la mà de Montserrat Román Casamartina, docent de la matèria, i Responsable d'Operacions en la Subdirecció General de Coordinació i Gestió d'Emergències de la Direcció General de Protecció Civil (CECAT).
 

Visita a les instal·lacions del CECAT

 

Notícies relacionades

Totes les notícies