Una nova campanya de micromecenatge de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB

Entrada del Liceu

Dijous llarder llancem la campanya de micromecenatge “Màscares i polques surten de l’arxiu” destinada a recuperar el patrimoni musical de l’arxiu de la Societat del Gran Teatre del Liceu.

16/02/2023

Amb aquesta campanya de micromecenatge es pretén donar un nou impuls a la col·laboració que des del 2013 mantenen el grup de recerca “Les músiques a les Societats Contemporànies, de la Facultat, i la Societat del Gran Teatre del Liceu que des del 2013 amb la digitalització, gràcies a la Biblioteca d’Humanitats de l’Arxiu de la Gran Societat del Liceu, en accés obert.  

Els donatius de la campanya serviran per dur a terme un projecte que té com a finalitat transcriure, editar i transformar en concert una part de les més de 500 partitures dels balls de màscares de Carnaval, les músiques de moda que van fer ballar tota Catalunya des de mitjan segle XIX fins a la dictadura de Franco.  La classe treballadora, així com la incipient classe mitjana ballava en els pobles i ciutats el mateix repertori que havia sonat dies abans al teatre Principal, a la Llotja o al Liceu. Des de Barcelona arribaven d’arreu fox-trot, americanes, xotis, masurques, valsets o polques. Alguns, importats de París i de Viena; d’altres, de producció pròpia. Així Catalunya coneixia les melodies de la família Strauss, de Philippe Musard o de Lamotte, però també les de Marià Obiols, de Josep Jurch o d’Antoni Llubes.  

Actualment, altres investigadors i investigadores de la Facultat tenen en curs altres campanyes de micromecenatge: 

Ajuda’ns a conèixer la Linya, la primera sàpiens del Prepirineu: El Departament de Prehistòria i el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB el 2002 van iniciar treballs arqueològics a la Cova Gran de Santa Linya i, des de llavors, aquest és un dels jaciments amb un registre arqueològic més complet de tota Catalunya. Hi queda reflectida la història dels últims 50.000 anys i s’ha vist que va ser ocupada per dos homínids diferents dels neandertals i dels humans moderns. 

Treballant a l’ombra de les piràmidesAquesta iniciativa és un projecte de recerca arqueològica per a l’excavació i documentació de la necròpolis d’època faraònica Kom el-Khamaseen, situada a la planícia desèrtica de Saqqara, a Egipte. El projecte està impulsat per l’equip d’egiptologia de la Universitat, liderat per Josep Cervelló, investigador del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana. 

Més informació: 

Notícia a la web de la UAB 

Mecenatge a la UAB