Un informe elaborat per dos professors de la facultat alerta de la major dificultat de trobar feina pels discapacitats intel·lectuals

Imatge extreta de DINCAT

Ricardo Esteban i Carolina Gala han elaborat un informe que formula diverses propostes per tal d'adaptar la normativa laboral i de Seguretat Social a les persones amb discapacitat intel·lectual

13/05/2021

Si abans de la pandèmia, les persones amb discapacitat intel·lectual ja tenien dificultats per aconseguir feina, aquesta precarietat s’ha accentuat aquest últim any. 

Això és del que es desprèn de l’informe on han participat dos professors de la Facultat, el Ricard Esteban i la Carolina Gala i que porta per títol: “Propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible per a les persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats”

Els autors han elaborat l’estudi sota el paraigua de la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat), i han dibuixat una anàlisi exhaustiva de la situació actual de l’ocupació entre el col·lectiu de persones amb discapacitat, especialment d’aquelles amb més necessitats de suports, així com de la regulació vigent en matèria de pensions de la Seguretat Social. 

En l’estudi també han fet propostes: un paquet de reformes orientades d’una banda a avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible, i, de l’altra, a millorar la protecció social de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Dels resultats de l’estudi se n’han fet ressò diversos mitjans, com La Vanguardia o el Diari ARA.

Qui són els autors?

Tant Esteban com Gala han participat en l’elaboració d’informes i dictàmens a petició de diverses Administracions i entitats públiques. També han dirigit i codirigit diversos projectes de recerca subvencionats i han participat  en nombrosos projectes de recerca.

Ricardo Esteban Legarreta és Doctor en Dret i professor Titular de l’Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB des del 2002. A més, forma part del Grup de Recerca Drets dels Treballadors Espanyols i Estrangers (DRELATES), de l’Institut d’estudis del Treball (IET-UAB) i del Centre d’Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN-UAB). 

Les seves principals línies d’investigació se centren, entre altres, en el règim jurídic de l’ocupació, la Seguretat Social i les representacions sindicals. 

Carolina Gala Durán és Doctora en Dret per la UAB amb premi extraordinari i Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB des del 2017, i, com Esteban, és membre de DRELATES i de l’IET-UAB. 

Entre les seves principals línies d’investigació trobem la Seguretat Social, la jubilació, les polítiques d’igualtat i de conciliació de la vida laboral i familiar i l’impacte de les noves tecnologies en l’àmbit laboral. 

 

Per consultar l’estudi: 

https://www.dincat.cat/wp-content/uploads/2021/04/Llibre_ocupaci%C3%B3_CAT_DIGITAL-1.pdf

Notícia de La Vanguardia: 

https://www.lavanguardia.com/vida/20210430/7418225/discapacidad-intelectual-losa-lograr-trabajo.html

Notícia del Diari ARA: 

https://www.ara.cat/economia/80-persones-actives-discapacitat-intel-lectual-no-tenen-feina_130_3968642.html