Un centenar d'estudiants es reuneixen amb representants de més de 50 organitzacions al XXI Workshop

Workshop, trobada Escola - Empresa 2023
Taules rodones de l'slow networking, una de les activitats del Workshop.

Ha estat l’edició amb més participació d’empreses de seguretat pública i privada, salut laboral, i cossos policials i de bombers. L’esdeveniment, celebrat el passat dijous a l’Hotel Exe Campus, va incloure un debat i un espai de networking individual.

19/05/2023

El dijous a la tarda es va celebrar el XXè Workshop Universitat Empresa - III Fira de l'Ocupació, a l'Hotel Exe Campus. Més de 100 alumnes van poder intercanviar idees i fer contactes amb els representants de més de 50 empreses i organitzacions del sector de la Prevenció i la Seguretat.

El Workshop es va dividir en dos sessions. La primera part va consistir en un slow networking, on professionals i estudiants es van barrejar en taules per debatre sobre els reptes del Sector. L'objectiu del diàleg va ser conèixer quines necessitats tenien les empreses de seguretat privada i salut laboral, i quines competències buscaven per a les seves plantilles. Algunes empreses, com Copcisa o Pycseca, també van comptar amb la contribució d'alumnes i exalumnes que actualment hi treballaven, i van poder compartir les seves experiències.

Sílvia Viver, estudiant de 4º del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, estava fent unes pràctiques a Telefónica. Va exposar el seu cas com a beneficiària de la beca Talentum, que li va donar una "oportunitat d'inserció laboral molt bona" i l'estava ajudant a "formar-se tot fent un treball real" dins l'àmbit de la seguretat privada. Jordi Silvestre, director de Seguretat i Protecció de Telefónica Arc Mediterrani, era el seu tutor de pràctiques. Opinava que l'espai de debat del Workshop permetia deixar enrere la "tensió d'un procés de selecció" i, a la vegada, entreveure les competències de l'alumnat.

A les taules, també hi havia agents i membres de cossos de policia local i Mossos d'Esquadra i, per primera vegada, també es va comptar amb l'assistència de la Policia Nacional. Els estudiants van tenir l'oportunitat de debatre sobre les competències necessàries per posicions de comandament a aquests cossos, i resoldre dubtes sobre els seus processos d'oposicions.  

En aquest sentit, les agents d'aquest cos policial, Dácil i Cristina, es van mostrar molt agraïdes de poder assistir a aquesta trobada, i poder respondre les inquietuds dels futurs professionals de la seguretat pública. "És molt enriquidor poder apropar-nos a ells, que ens coneguin, que sàpiguen el que fem, i les moltes altres opcions que oferim, diferent a la imatge estereotipada que tenen de nosaltres", comentaven. També aconsellaven als estudiants que aprofitessin l'oportunitat per "acabar els estudis, aprendre idiomes i ser constants per poder optar a unes oposicions al cos, ja que era una carrera de fons".

Alguns membres del professorat van recórrer les taules per evaluar les habilitats comunicatives i els recursos per superar processos de selecció que els alumnes de 2n i 3r havien anat treballant a l'aula, i havien pogut posar en pràctica durant el Workshop.

 

Speed networking, entrevistes personalitzades dels estudiants i alumni amb les empreses del Workshop.
Speed networking, entrevistes personalitzades dels estudiants i alumni amb les empreses del Workshop.

 

7 minuts per presentar candidatura

La segona part  d'aquest esdeveniment va consistir en un speed networking a l'estand de cada empresa. Cada estudiant tenia 7 minuts per conversar amb els professionals, presentar les seves candidatures i entregar el seu currículum. Aquesta activitat va donar l'oportunitat a les organitzacions d'explicar més en profunditat les seves opcions de pràctiques i ofertes laborals, i realitzar una breu entrevista a l'alumnat. 


Maria Teresa Garcia, estudiant de 2n curs, confesava que era una “malalta de la Prevenció”, va descobrir de gran aquesta professió i volia convertir-se en Tècnica Superior de Prevenció de Riscos Laborals. Era la primera vegada que assistia a aquesta trobada, i li va semblar una experiència molt enriquidora amb el feedback contínu entre estudiants i representants de les organitzacions i empreses, i l’intercanvi d’informació entre els mateixos professionals dels diferents àmbits de la Prevenció i Seguretat.

En el seu cas venia amb una mentalitat molt oberta, i tant estava “cercant alguna plaça de pràctiques en algun servei de prevenció propi, que oferís activitats d’alt risc, com la química”; com també es postulava com a candidata en vacants de treball. Del Workshop s’emportava “una xarxa de contactes fantàstica, una retroalimentació meravellosa sobre temes vinculats amb el Sector, i una valoració molt positiva” de la seva participació a aquest acte.

Carme Escardó, exalumna de la promoció de 2023 i actual Coordinadora de l’Equip Tècnic de diverses oficines de Quironprevención, servei de prevenció aliè, també era la primera vegada que hi assistia com a representant de la seva empresa. El seu balanç sobre el Workshop era molt bo per haver pogut compartir experiències amb altres professionals, i conèixer més en profunditat als estudiants durant les entrevistes personalitzades “malgrat eren una mica ràpides”.

Quironprevención oferia pràctiques i possibles contractes laborals de Tècnic Mig i Superior en Prevenció de Riscos Laborals, segons la formació, vàlua, i especialització dels candidats. “Els estudiants que han passat per les nostres taules tenien moltes ganes de treballar i de conèixer la nostra empresa, i el funcionament dels Tècnis en Prevenció”, va explicar. 

Valorava precisament aquesta predisposició i actitud positiva per treballar de l’alumnat, l’excel·lent formació de base que havien obtingut en el seu pas per l’EPSI, i contemplava que “l’experiència l’anirien adquirint amb el temps i amb el rodatge”.

 

Agraïments a les empreses i organitzacions per ajudar en la formació dels estudiants

Finalment, la directora de Prevenció i Seguretat Integral – Escola FUABFormació, Montserrat Iglesias-Lucía, es mostrava molt contenta de la gran resposta de les empreses i organitzacions, i dels estudiants i alumni del centre, en la seva participació a aquesta trobada professional anual. Destacava que, en l’edició d’enguany més empreses i més representants de cossos policials, s’havien apropat al campus de Bellaterra per fer networking amb els universitaris.

Unes dos centes persones hi havien participat, i un dels principals motius de l'organització del Workshop, era per agraïr a les empreses i cossos policials "la seva confiança en els nostres alumnes i que els ajudessin a formar-los. Gràcies a ells, hem pogut obtenir l'excel·lència en la inserció laboral en la recent acreditació dels estudis atorgada per l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU)", va concloure Iglesias-Lucía. 

L'acte es va cloure amb la projecció d'un video on alguns estudiants agraïen a les empreses l'oportunitat que els hi brindaven per formar-se com a professionals.

 

Foto de grup dels assistents i professionals participants al Workshop 2023
Foto de grup dels assistents i professionals participants al Workshop 2023.