Montserrat Iglesias-Lucía parla sobre l'agressivitat al volant a El Matí de Catalunya Ràdio

Estudi agressivitat en la conducció
La directora de l’Escola ha analitzat el recent estudi sobre l’agressivitat i els accidents de trànsit realitzat per la Fundación Línea Directa, al programa de Mònica Terribas, juntament amb la psicòloga Teresa Morali.

18/07/2018

Uns 612.000 catalans es consideren agressius al volant, segons el recent estudi titulat “Influència de la agressivitat en els accidents de trànsit”.

L’equip d’El Matí de Catalunya Ràdio, conduït per Mònica Terribas, han convidat aquest matí a la directora de l’Escola, Montserrat Iglesias-Lucía, per parlar sobre aquest estudi realitzat per la Fundación Línea Directa i l’Instituto de Investigación de Tránsito y Seguridad Vial de la Universidad de Valencia (INTRAS).

L’estudi exposa que 2’8 milions d’espanyols condueixen agressivament o amb conductes violentes (el que representa gairebé un 11% del total), una qüestió prioritària que s'ha volgut analitzar i posar en coneixement per als oients de l’emissora catalana.

Montserrat Iglesias-Lucía, com a experta en prevenció de riscos, ha explicat que el perfil habitual d’un conductor agressiu es pot comprendre a partir de la teoria del castell, que vincula que sentir-se protegit a dins del cotxe permet deixar anar una conducta més agressiva “perquè no em poden contra-agredir”.

També ha participat en l’anàlisi la psicòloga Teresa Morali, presidenta de la secció de Psicologia del Trànsit i Seguretat del Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya, qui ha coincidit en què l’entorn pot condicionar les actituds dels conductors i conductores, ja que l’estrès gestionat erròniament pot induir conductes violentes.

En aquesta línia, la directora ha afirmat que “hem de dissenyar plans de mobilitat per evitar aquestes situacions”, ja que segons l’estudi, els conductors i conductores que es veuen més afectats per l’agressivitat són aquells que diàriament condueixen pels grans centres urbans.

Montserrat Iglesias-Lucía també ha conclòs que la societat generalment no és conscient que “conduir és la tasca més perillosa del dia”, provocant no tenir una percepció real dels riscos que suposa conduir amb estrès i agressivitat.

Aquest factor s’agreuja encara més en els homes joves, a qui entorns influents, com “anar acompanyats per amics”, comporta un factor de risc; representant un problema de base (el patriarcat) que premia les conductes agressives però que cal canviar.

Podeu escoltar el programa sencer a través d'aquest enllaç.