Manuel Ballbé, una vida dedicada a la docència en dret i seguretat

Manuel Ballbé
Amb profunda tristesa acomiadem des de la comunitat EPSI al Dr. Manuel Ballbé, fundador de l'Escola, catedràtic de la nostra universitat, autor essencial en matèria de seguretat i constant font de saviesa i coneixement.

11/02/2020

Fa 20 anys, la visió de futur del Dr. Ballbé va donar empenta a la primera escola universitària en prevenció i seguretat integral de l'estat espanyol.

Un gran buit. Aquest és el sentiment de la comunitat EPSI després del decés, el 10 de febrer de 2020, del fundador i alma mater de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral i catedràtic de Dret Administratiu de la UAB, Manuel Ballbé.

Fa exactament 20 anys, la visió de futur del Dr. Ballbé va donar empenta a un projecte docent innovador que esdevindria la primera escola universitària en prevenció i seguretat integral de l'estat espanyol. Una aposta arriscada en aquell moment que, a dia d'avui, és una entitat dinàmica i reconeguda, amb una oferta formativa acreditada i consolidada.

La seva obra, cabdal per a l'àmbit de la seguretat

Com a autor, el Dr. Ballbé compta amb una extensa bibliografia, entre la que destaca la publicació "Orden público y militarismo en la España constitucional (1812-1983)" (Alianza Universidad, 1984), considerada un punt d'inflexió en l'enfocament de la seguretat.

L'obra, que va marcar un abans i un després en matèria de seguretat pública, és "el primer treball històric realitzat sobre l'abusiva instrumentalització a Espanya de l'organització i tècniques jurídiques militars per resoldre assumptes d'ordre i seguretat interns", segons la ressenya publicada a El País el 19 de gener de 1984.

Un llegat indeleble

El Dr. Ballbé ha estat sempre vinculat a l'Escola, com a professor i com a ponent en els actes de graduació, compartint la seva saviesa amb les noves generacions de professionals de la prevenció i la seguretat integral. Un àmbit docent en el què la seva empremta mai no s'esvairà.