La UAB guardona 46 treballs de fi de grau amb perspectiva de gènere

PremiatsTFGPerspectivaGenere2023

L’Observatori per a la Igualtat de la UAB va concedir el dimecres 22 de març, a la sala d’actes de l’edifici del Rectorat, els guardons a les persones premiades pels millors treballs de fi de grau (TFG) amb perspectiva de gènere. Aquesta és la setena edició d’un premi en què la UAB ha estat pionera entre les universitats de l’Estat espanyol. Enguany s’han guardonat 46 treballs d’alumnat procedent d’11 facultats, dels 102 TFG presentats.

24/03/2023

Enguany s’han guardonat 46 treballs dels 102 presentats des de les facultats de Biociències, de Ciències de la Comunicació, de Filosofia i Lletres, de Traducció i d’Interpretació, de Ciència Política i de Sociologia, d’Economia i Empresa, de Dret, de Ciències de l’Educació, de Medicina, de Psicologia i de l’Escola d’Enginyeria. Aquí hi ha la llista de persones i treballs premiiats. També estarà disponible en línia amb una descripció del TFG guanyador.

Els guanyadors assistents a l'acte van pujar a l'escenari el dimecres, 22 de març, a recollir el premi i van pronunciar unes paraules de presentació de cadascun dels seus TFG.  

Alguns dels treballs premiats

Un dels cinc treballs premiats de la Facultat de Ciències de l’Educació ha consistit en l'elaboració d'una guia per a mestres de primària sobre com abordar l’educació menstrual a l’aula.

Un altre d’Infermeria ha fet un estudi sobre les dones d’edat avançada amb una mort fetal tardana, i a Medicina el treball ha analitzat l'associació entre ressonància magnètica nuclear cardíaca i clínica en patologia isquèmica miocàrdica en dones, tots dos de la Facultat de Medicina.

De la Facultat de Filosofia i Lletres s'han premiat un total de 12 TFG. El treball premiat al grau d’Humanitats ha estat el primer estudi que es coneix fins al moment sobre el fet geganter des d’una perspectiva de gènere. «M'he trobat amb què, per exemple, les parelles de gegants totes són heterosexuals, i que la majoria dels portadors en són homes», ha explicat l’estudiant David Caelles Fernández en recollir el premi.

Altres temes abordats en els treballs premiats han estat la detecció de l’androcentrisme en l’il·lusionisme i el món de la màgia, la despenalització del treball sexual, el sensellarisme femení o les cançons emblemàtiques en el col·lectiu queer valencià. «Com a persona queer, músic i valenciana, cal que se’ns conegui i que es parli de nosaltres. Les persones que vivim als marges també existim», va dir en recollir el premi el seu autor, Alejandro Arribas, del TFG del grau de Musicologia.

El treball premiat en el grau de Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial ha creat un mapa i un estudi de la percepció de les dones respecte de l’espai públic del barri antic de Manresa.

El TFG de l’Escola d’Enginyeria ha investigat sobre les àrees insegures des d’una perspectiva de gènere i ha presentat una proposta de solució a Rubí. 

El treball guanyador a la Facultat de Ciències de la Comunicació ha abordat la violència obstètrica: «Algunes dones van definir el seu part com una violació i altres, la sala de part com una sala de tortures», va dir l’alumna Anna Biosca.

Un altre tema abordat ha estat les poques dones que creen continguts en el món dels videojocs. «Les dones que fem videojocs no tenim referents!», va assenyalar Paula Osorio Recordà, guanyadora del grau d’Estadística Aplicada, un dels graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Un altre TFG premiat va analitzar les persones trans i dissidents de gènere com a usuàries dels serveis d’atenció a la salut mental, i un altre la figura de la feminista Giulia Adinolfi.

També han estudiat si les polítiques de discriminació positiva funcionen o no, en el TFG del grau d'ADE, de la Facultat d'Economia.

Un TFG del grau de Relacions Laborals -un dels tres treballs premiats de la Facultat de Dret ha abordat la bretxa salarial laboral. «Les dones treballem cada any 42 hores de franc, respecte als homes», va dir l'autora del treball, Eva Molina Solé. Un estudi sobre la dona en el sistema penitenciari basc ha estat un altre TFG premiat a Criminologia.

De la Facultat de Psicologia l'Ada Claver Díaz, ha guanyat amb un estudi sobre "Cíborg feminista o cíborg feminitzat. Ciberautoetnografia sobre la Identitat, Internet i Gènere".

A la Facultat de Traducció i d'Interpretació, s'han atorgat els premis a un treball que analitza el gènere i sexualitat al teatre Takarazuka, de l' Aurora Gargallo Pla, i un altre sobre les traduccions de Torikaebaya monogatari, de Rafael Montón Gómez.

A la Facultat de Biociències, un TFG guanyador va ser la determinació cromosòmica del sexe, a través de l’obra de Nettie Stevens; un altre sobre la creadora del pàncrees bioartificial, Séverine Sigrist; un altre sobre la cientítica jueva Rita Levi-Montalcini; i un altre sobre dones científiques en la història de les ciències de la salut.

Uns guardons pioners

A l’acte van ser presents la secretària general de la UAB, Esther Zapater; la síndica de greuges de la UAB, María Jesús Espuny, i la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, que van lliurar els diplomes i un obsequi a les persones premiades. El premi compta amb el suport i la col·laboració de l’Institut Català de les Dones.

María Jesús Espuny va explicar que «ens hem de felicitar per la continuïtat d’aquests premis des que ara fa set anys, des de la Facultat de Dret, vam anar a veure la presidenta de l’Institut Català de la Dona. Vam ser pioneres a la UAB amb aquests premis». A més, va destacar la «qualitat extraordinària» dels treballs: «la majoria podrien estar publicats en revistes de recerca».

Tant la síndica de greuges com la secretària general i la directora de l’Observatori per a la Igualtat van subratllar l’esforç no només dels seus autors, sinó també de les famílies que els han acompanyat i sobretot del professorat que ha tutoritzat els treballs.

Esther Zapater va assenyalar «la transversalitat dels guardons»: «aquests premis són una mostra que es pot fer recerca amb perspectiva de gènere de totes les disciplines, al contrari d'allò que alguns ens deien a l'inici dels premis». També va destacar la «sororitat i el fet de teixir xarxa» que aporten els premis. Finalment, va refermar el compromís de tolerància zero de la UAB.

Cada any, l’Observatori per a la Igualtat convoca aquests premis amb l’objectiu de sensibilitzar l’alumnat i el professorat sobre la igualtat de gènere i la no-discriminació fomentant la recerca amb perspectiva de gènere en totes les disciplines. La propera convocatòria s’obrirà entre juny i juliol d’aquest 2023. Les bases són disponibles al web de l’Observatori.

Resolució de TFG premiats: https://www.uab.cat/doc/premi-graus-2022