La professora Roser Martínez, entrevistada a Nació Digital

Roser Martínez Nació Digital
La docent de l’Escola parla en una entrevista al diari digital sobre el debat actual en legislació d’armes i el sistema federal dels Estats Units, i sobre la seva tasca al Comitè Internacional per a la Prohibició d’Armes Robòtiques (ICRAC) i la necessitat d’aconseguir un acord per prohibir les armes autònomes.

08/01/2019

El periodista Pep Martí ha entrevistat recentment a Roser Martínez, professora de l’Escola i experta en regularització d’armes.

L’entrevista comença fent un repàs sobre els esforços de diferents experts i investigadors de la Convenció d’Armes Convencionals de les Nacions Unides per a la regulació de les armes autònomes, entre els quals es troben Roser Martínez i el professor Joaquín Rodríguez.

La professora explica com apareixen les armes autònomes fa uns cinc anys, gràcies als avenços de la recerca en intel·ligència artificial. “Des del Comitè, creiem que això viola el dret de guerra [...], si aquesta es produeix, cal que sigui amb ètica, amb moral i amb participació humana”.

Els dos experts van publicar a finals d’any el llibre Inteligencia artificial y armas letales autónomas (ed. Trea) i, com a membres de l’ICRAC, varen ser capdavanters en la presentación de la campanya preventiva Stop Killer Robots a Espanya. “Reclamem una norma vinculant, sigui en forma de tractat o directiva, que aturi el desenvolupament de la intel·ligència artificial amb finalitats letals”.

Martínez és la única dona al comitè d’experts, fet que per la professora és símbol de l’incompliment del mandat de les Nacions Unides en què s’estableix en una resolució de l’any 2015 que tots els estats membres “han de vetllar per una major representació de les dones” en processos de resolució de conflictes o en les negociacions de polítiques públiques.

Segons explica l’experta, les armes autònomes -com poden ser un eixam de drons- són un perill per a la seguretat pública amb risc que caiguin en mans d’organitzacions terroristes o persones criminals, ja que degut a que “no hi ha cap regulació sobre drons armats enlloc del món”, el seu ús es pot estendre al ciutadà privat.

Durant la conversa també es parla del problema de les armes als Estats Units, un país on cada any hi ha 30.000 morts, “deu vegades més que a Europa”, i on el debat actual sobre el control de les armes no avança. La professora també hi explica les diferències entre el model de seguretat nord-americà i l’europeu –a càrrec de l’Administració- que, segons ella, s’ha de seguir defensant.
 
Per llegir l’entrevista completa, cliqueu en aquest enllaç.