La IEEE Signal Processing Society reconeix un estudi amb participació de la UAB

Gonzalo Seco Granados
Gonzalo Seco Granados.

Un article amb participació de Gonzalo Seco Granados, professor del Departament de Telecomunicacions i d’Enginyeria de Sistemes, ha estat reconegut per la IEEE Signal Processing Society (EUA) com un dels cinc millors publicats entre els anys 2015 i 2020.

05/09/2022

L’article guardonat, «Channel Estimation and Performance Analysis of One-Bit Massive MIMO Systems», va ser publicat en l’edició de l’1 d’agost de 2017 de la revista IEEE Transactions on Signal Processing. Gonzalo Seco Granados va participar en la recerca durant una estada com a Fulbright visiting scholar en el grup del professor A. Lee Swindlehurst, de la Universitat de Califòrnia a Irvine (UCI). El professor de la UAB va fer la seva estada gràcies a una beca de mobilitat del Programa Estatal de Promoció del Talent i la seva Ocupabilitat en R+D+I (Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació de 2013-2016).

El treball s’emmarca en la recerca sobre sistemes de comunicacions amb múltiples entrades i sortides, coneguts com a sistemes MIMO, que han aconseguit augmentar dràsticament la velocitat de transmissió d’informació dels sistemes de comunicacions sense fil gràcies a l’ús d’agrupacions d’antenes tant en les estacions base com en els terminals mòbils. No obstant això, les grans agrupacions d’antenes, que proporcionen teòricament un increment encara més elevat de la velocitat de comunicació, són costoses de fabricar i consumeixen molta energia quan utilitzen convertidors analogicodigitals multinivell.

En l’article es va analitzar la possibilitat d’utilitzar convertidors d’un únic bit, la qual cosa permet reduir la complexitat, el cost i el consum de les agrupacions. Encara que aquests convertidors ocasionen una pèrdua de fidelitat del senyal, l’estudi va mostrar com processar els senyals per minimitzar aquesta pèrdua i aconseguir que els sistemes MIMO amb convertidors d’un bit siguin una solució atractiva enfront dels sistemes MIMO tradicionals. El treball va proposar un model que permet l’estudi dels sistemes MIMO amb convertidors d’un bit de manera senzilla malgrat l’alt grau de no linealitat dels convertidors.

Els resultats són útils per als dissenyadors dels futurs sistemes de comunicacions sense fil, com ara els sistemes 5G i 6G, i proporcionen eines per entendre millor el compromís entre eficiència energètica i eficiència de la comunicació.

La recerca va comptar també amb la col·laboració de Yongzhi Li, Cheng Tao i Liu Liu, de la Universitat Jiaotong de Pequín, i d’Amine Mezghani, que era investigador postdoctoral a l’UCI i actualment treballa a la Universitat de Manitoba.

El lliurament del guardó es va celebrar a la IEEE International Conference on Aucoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP) de 2022, a Singapur.