La figura del delegat o delegada a la facultat

Captura d'un vídeo en què els estudiants expliquen què és ser delegat

Els i les delegades són aquelles persones que representaran al seu grup acadèmic en els diversos espais de la facultat i la universitat.

27/10/2022

Què vol dir ser delegat o delegada de grup acadèmic? 

Els i les delegades són aquelles persones que representaran al seu grup acadèmic en els diversos espais de la facultat i la universitat. 

És important tenir delegat o delegada al vostre grup classe perquè asseguren la representació de l’opinió i la voluntat del grup davant dels organismes de la universitat. També permeten tenir un canal bidireccional de comunicació amb docents i coordinadores i disposen d’eines per conèixer les activitats, mecanismes de suport i participar en els processos de la facultat i el campus.  

La figura de delegada és clau per garantir que tothom rebi la mateixa informació alhora i estigui informat en tot moment quan vulgueu comunicar una necessitat o prendre una decisió com a grup classe.  

Per tant, la tasca de delegat requereix tenir discreció amb les possibles informacions de caràcter sensible que es poden conèixer a través del desenvolupament de la feina.  

Quines són les funcions principals dels delegats i delegades? 

Una delegada ha de fer un seguiment de l’activitat docent, és a dir, tenir cura que la formació que es rebi s’ajusti a les guies docents i comunicar les inquietuds del seu grup acadèmic al professorat en tot moment. 

Són qui s’encarregarà de gestionar un canvi de data d'examen, la necessitat de modificar la càrrega de feina, comunicar una qüestió cap al professorat, entre altres situacions.  

Els delegats i delegades constitueixen el principal canal de comunicació entre el grup acadèmic i l’exterior. És per aquest motiu que les seves paraules i accions hauran de reflectir la diversitat d’opinió de la seva classe i entendre que no sempre estaran d’acord. Precisament per això, és vital expressar els diferents punts de vista i garantir que tot el grup participi de la decisió presa.  

També són un altaveu molt potent a l’hora de fer arribar als companys i companyes les activitats que es fan al campus durant tot l’any. 

D’altra banda, les delegades hauran d’estar ben informades i disposar d’eines per poder ajudar als seus companys i companyes de classe, per això, des de la Unitat de Dinamització Comunitària oferim formacions especialitzades per desenvolupar la tasca de delegat. 

Quins són els requisits i obligacions de ser delegat o delegada? 

Si vols ser delegat o delegada has d’estar matriculat en el curs vigent i ser escollit democràticament entre tota la teva classe.  

És important que assisteixis a les reunions que et convidin com a delegada i cal que siguis una persona pro positiva, actives i que tinguis iniciativa a l’hora d’acomplir la tasca de delegat.  

Quines oportunitats tindreu com a delegat o delegada? 

Ser delegat o delegada és una responsabilitat, però també és un aprenentatge que et servirà fora de les aules. Ser delegada implica adquirir coneixements transversals en l’àmbit de la gestió i relacionar-te amb l’entorn universitari més enllà del normal com a alumne. A més, pots reconèixer fins a dos crèdits acadèmics per cada curs duent a terme la feina de delegat.