La Facultat participa en el Matí de la Recerca (ICE-UAB)
Matí de la Recerca de l'ICE a la Facultat de Filosofia i Lletres
25/09/2024
Què és el Matí de la Recerca?
Aquesta activitat s'emmarca en la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida.
De 17 a 22 h la UAB ofereix un conjunt d’activitats: https://webs.uab.cat/nitrecercat/.
Programa del Matí de la Recerca de l'ICE a la Facultat de Filosofia i Lletres
- 10h a 11 h
Conferència: “Obrir el cànon: la filologia com a eina de recuperació del llegat intel·lectual de les dones” A càrrec de Beatriz Ferrús, Alba Saura i Lucía Cotarelo (Departament de Filologia Espanyola):
Al llarg de la història, les dones han tingut vetat l'accés a la literatura, no sols perquè en èpoques passades mancaven de formació lletrada, sinó perquè la producció intel·lectual d'aquestes s'ha topat amb nombrosos obstacles i censures per raons de gènere. Malgrat això, van ser moltes les que van lluitar per exercir el seu dret de llegir i d'escriure o de convertir-se en professionals de les lletres. Aquesta xerrada explicarà com la historiografia literària treballa per recuperar els seus noms, reconstruir les seves xarxes i reivindicar el patrimoni intel·lectual que ens van llegar.
*Conferència en català i castellà.
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
- 11h a 13.30 h
Conferència: “On som? Localitzem la nostra vida quotidiana en un mapa”. A càrrec de Laura Sala i Meritxell Gisbert (Departament de Geografia)
En geografia el component espacial és de gran importància. En aquesta activitat veurem que, encara que no ho sembli, tothom utilitza informació geogràfica en molts moments de la vida quotidiana (per jugar, desplaçar-se, fer esport, entre d’altres). En geografia, però, també l’utilitzem per analitzar dades per a la recerca.
Per tal de captar la importància d’incorporar el component espacial de les dades, es portarà a terme una activitat pràctica sobre mobilitat. Aquestes dades poden revelar molta més informació si les posem sobre un espai, sobre un mapa. No et perdis com fer un mapa analògic i digital!
Part pràctica: representació en el mapa, anàlisi de resultats i mapa digital.
- 11.30h a 12.30 h
Conferència: “Com llegien, escrivien i comptaven, els Romans. Curiositats per sorprendre familiars i amics”. A càrrec de Joan Carbonell i Manils (Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)
L’estudi minuciós de les fonts escrites conservades del temps dels romans (especialment les escrites en pedres, parets, papirs, ceràmica, etc.) ens aporten tota la informació necessària per saber amb seguretat com sonaven els fonemes (malgrat no tenir enregistraments!), quins tipus d’escriptura usaven (lletra de pal, lletra lligada, signes de puntuació), sobre quins materials escrivien, com i on llegien, com i amb què escrivien. I també la procedència dels números, com comptaven. I, si tenim temps, fins i tot com comptaven... el temps. Tot plegat, un munt de curiositats amb què podreu atreure l’atenció en reunions de familiars i amics, quan l’avorriment fa acte de presència.
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
- 13h a 14 h
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
Data: 27 de setembre de 2024.
Lloc de realització: Campus UAB, Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
Places limitades. S’assignaran les places per ordre d'inscripció, tenint en compte l’aprofitament màxim de l’aforament.
Activitat gratuïta.
Els centres seleccionats rebran una carta de compromís que requerirà la signatura de la direcció.