Èxit de la xerrada sobre benestar emocional i salut comunitària organitzada per la Facultat de Psicologia
La Facultat de Psicologia va organitzar una xerrada, en el marc de la Comunitària de la UAB, sobre salut comunitària i benefici emocional que va sobresortir per les activitats dinàmiques i la implicació activa del públic, generant un espai de reflexió col·lectiva i intercanvi d'idees.
01/10/2024
El passat 1 d’octubre, en el marc de la celebració de La Comunitària de la UAB i de les xerrades de formació per l’estudiantat de Psicologia i logopèdia, la Facultat de Psicologia va organitzar una xerrada titulada “Construïm juntes el benestar: el poder transformador de la salut comunitària” impartida per l’Ester Teixidó, coordinadora del Màster oficial en Salut i Comunitat del Campus Manresa de la UVIC-UCC i la Carme Espelt, Psicòloga General Sanitària i Referent de Benestar Emocional Comunitari a l’Institut Català de la Salut de la Catalunya Central (ICS). L’esdeveniment, que va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat d’Educació, va comptar amb la participació de més d’una quarantena de persones, entre professorat i estudiantat.
Durant la sessió, van obrir la conferència amb una activitat dinàmica que va implicar fomentar la participació de les persones assistents des del primer moment. L’Ester Teixidó va oferir una visió àmplia sobre els determinants de la salut, utilitzant el conegut mapa conceptual de Dahlgren i Whitehead, per il·lustrar com els factors socials, econòmics i ambientals influeixen en la salut de les persones. També va destacar la importància d’abordar els determinants socials de la salut, les anomenades "causes de les causes", i va parlar del procés i les etapes que conformen la salut comunitària, on la comunitat es converteix en protagonista d’aquests processos.
Per la seva banda, la Carme Espelt, treballadora de Referent de Benestar Emocional Comunitari a l’ICS de la Catalunya Central, va presentar aquesta nova figura dins l’atenció primària, que està revolucionant la manera d’abordar el benestar emocional des d’un enfocament comunitari. Va explicar els objectius principals del referent de benestar emocional i comunitari, que inclouen la prevenció de problemes de salut mental i la promoció de comportaments saludables a la comunitat, treballant en xarxa amb persones d’altres professions. A més, va oferir informació clau sobre les sortides professionals i els estudis necessaris per accedir a aquesta nova àrea de la psicologia dins del sistema de la sanitat pública.
La xerrada va proporcionar a les persones assistents una visió clara sobre el poder transformador de la salut comunitària i el paper fonamental de les persones amb formació en psicologia, explorant també el vincle entre el benestar i el malestar emocional, i com aquests conceptes s’aborden dins de la pràctica clínica i comunitària.