L'ESAGED, present al 18è Congrés d'Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya

cartell 18è congrés arxivíos

Durant l’acte, que enguany se celebrarà del 10 al 13 de maig en format virtual, el centre explicarà com és el procés de reformulació dels estudis en arxivística i gestió documental que està portant a terme. Les titulades Silvia Arano i Ariana Morente també participaran amb una presentació dels seus Treballs de Fi de Màster, ambdós casos d’estudi aplicats en entorns reals.

29/04/2021

El 18è Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya se celebrarà del 10 al 13 de maig en format virtual. El fil conductor d’aquesta edició serà "El preu de l'Ambició. Arxius, el Govern de la Dada i la Confiança Social", que convida a la reflexió conjunta sobre el futur de l’arxivística.

El congrés girarà al voltant d'eixos com la cerca de l’excel·lència, la millora del govern de dades i reforçar la confiança social en la professió; ja que els canvis constants i la incertesa obliguen a analitzar i debatre les funcions essencials de l’arxivística i la gestió documental.

L’esdeveniment començarà el dilluns 10 de maig, a les 16h, amb una ponència inaugural a càrrec d’Anthea Seles, secretària general del Consell Internacional d’Arxius. La ponent analitzarà com l’ús de la intel·ligència artificial pot afectar la presa de decisions governamentals i quin serà el paper de l’arxiver/a en el desenvolupament de l’aparentment registre d’un arxiu del futur. 

El mateix dia, a les 19:45h, hi haurà la presentació de dos Treballs de Fi de Màster de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, amb la moderació de Remei Perpinyà, responsable de recerca del centre. D’una banda, Silvia Arano presentarà el seu TFM, titulat “Editar digitalment un capbreu: primera aproximació d’etiquetatge en TEI”; i de l’altra, Ariana Morente exposarà la seva recerca “Taules d’Avaluació dels Documents Clínics: una proposta per a la gestió i conservació de la documentació clínica“. Els dos treballs són casos d’estudi aplicables en entorns reals.

Alumni i professorat, participants en el Congrés

El dimarts 11 de maig, la professora de l’Escola, Marta Munuera, arxivera i gestora documental a l'Arxiu Municipal de Terrassa, oferirà la ponència “Administració electrònica: on situar-se en la nova òrbita de la governança de la informació i la datificació”. 

A continuació, hi haurà la taula rodona “Governança de dades”, on conversaran Jordi Serra, responsable de sistemes d’informació del Consorci d’Educació de Barcelona; Javier Fernández, responsable de Serveis Tecnològics de l’Agència Tributària de Catalunya; i Ana de la Fragua, arxivera i gestora documental de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, i titulada del Màster en Gestió Documental, Transparència i Accés a la Informació.

La sessió coincideix amb una altra taula rodona, titulada “Dades obertes i patrimoni documental”, en què hi intervindran Jaume Vila Palà, tècnic de l’Arxiu Nacional de Catalunya; i Joan Soler Jiménez, director de l’Arxiu de Terrassa i professor del Màster oficial en Arxivística i Gestió de Documents.

El professor Francesc Giménez, Cap de Secció d’Accés, Control i Gestió de la Informació de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, també participarà amb una sessió titulada “Projectes Dades-Ciutat. Millora en la gestió documental i l’arxiu documental”, juntament amb els professionals Heriberto Sanipatín, Petronio Gómez i Sandra Vinueza de l’Ajuntament de Cotacachi (Equador).

El dimecres 12 de maig, el congrés es reprendrà amb la sessió “Auditoria Algorítmica” per part de Gemma Galdon, fundadora d’Eticas Consulting, i ponent inaugural a l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2020-2021 de l’Escola.

Seguidament, el professor de l’Escola, Aniol Maria Vallès, i Mari Luz Congosto, professora d’Enginyeria Telemàtica a l’UC3M, faran una presentació del projecte esCOVID19data, una iniciativa col·laborativa que recull dades sobre la Covid-19 de totes les províncies d’Espanya, des del març de 2020.

Consulta el programa sencer

Crida a la participació: reformulació dels estudis

La coordinadora d’estudis, Anahí Casadesús, i el director de l’Escola, Joan Pérez, faran una explicació sobre el procés de reformulació del Màster en Arxivística i Gestió de Documents. Els dos representants de l’Escola explicaran quins canvis s’estan plantejant en aspectes com el pla d’estudis, les competències a adquirir, els resultats d’aprenentatge, etc. La sessió serà moderada per Jaume Munuera, arxiver al Parlament de Catalunya i graduat superior en Arxivística i Gestió Documental a l’ESAGED.

L’Escola ha creat un formulari en línia dirigit a persones i col·lectius vinculats al sector arxiver per participar en el procés de reformulació, per tal que puguin aportar el seu punt de vista des de la seva experiència professional. Segons la coordinadora dels estudis, Anahí Casadesús, l’objectiu és obtenir un Màster “reformulat i pensat per a les necessitats actuals i futures dels professionals del sector”.

Vols participar? Accedeix al formulari