Informació sobre el coronavirus 2019-nCoV

11/02/2020
En relació a la situació del coronavirus 2019-nCoV a la Xina, la UAB es manté en contacte i segueix les consignes dictades pel Departament de Salut, l'Agència de Salut Pública (ASPCAT) i el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, els centres sanitaris, inclòs el Servei Assistencial de Salut de la UAB, tenen disponible el protocol d'actuació que dictamina l'ASPCAT si se sospita que es presenta algun cas.
A més, la UAB es manté en contacte amb els estudiants i personal que han estat o estan a la Xina en programes d'intercanvi, per tal d'assessorar-los, mantenir-los informats i coordinar les accions que se'n puguin derivar.
El coronavirus és una àmplia família de virus que majoritàriament afecten els animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre's dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des d'un refredat comú fins a malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS-CoV). Dit això, el coronavirus actual, és a dir, el 2019-nCoV és un nou tipus que pot afectar les persones i que es va detectar perp rimera vegada el desembre de l'any passat a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.
Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i, fins i tot, la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d'immunitat.
Segons l'ASPCAT, "ni a Catalunya ni al conjunt de l'Estat es pot descartar que puguin aparèixer casos importats. Si això passés, la probabilitat que es produïssin casos secundaris s'estima baixa actualment ja que, amb la informació disponible, la transmissió persona a persona no és elevada i la instauració precoç de mesures de prevenció i control reduirien en gran mesura el risc".
El Departament de Salut estableix mantenir les mesures genèriques de protecció individual aplicables actualment enfront de malalties respiratòries, que inclouen realitzar una higiene de mans freqüent, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans.
El Centro de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat emet diàriament un comunicat de la situació a les 13 h, informant dels canvis i consignes a seguir.
Per a més informació:
- Preguntes i respostes
- Infografia
- Informació de la situació del coronavirus SARS-CoV-2