Francesc Romagosa: "Hi ha hagut un redescobriment de l'Ecoturisme com a modalitat turística imprescindible en temps postpandèmics"

Francesc Romagosa, Responsable de Recerca de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera

Amb el sorgiment de la COVID19 i el seu impacte negatiu en el sector turístic, diversos estudiosos han posat de manifest la necessitat de repensar el model turístic de masses per un més sostenible, amb menys volum de turistes, i més segur, i l'Ecoturisme és una modalitat en alça ja que reuneix aquests trets. En parlem amb Francesc Romagosa, Responsable de Recerca de l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera, i Coordinador del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura, i expert en aquest àmbit que ha publicat diversos articles que reivindiquen un nou model turístic que sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient.

08/04/2021

"És una oportunitat única per repensar i redefinir determinades dinàmiques, productes i destinacions. Sembla que ha arribat l'hora d'apostar més per la qualitat que per la quantitat, per un model autènticament sostenible"

Francesc Romagosa, Responsable de Recerca de l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, i Coordinador del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura, és un dels experts que reivindica aprofitar la crisi generada per la COVID-19 en el sector turístic, per repensar el model de turisme de masses per encaminar-lo cap a un nou model més sostenible i respectuós amb el medi ambient, i en què predomini la qualitat per sobre la quantitat. L'ecoturisme ha experimentat, recentment, un gran interés per part de la població, ja que reuneix aquests trets. En parlem amb l'investigador perquè ens ofereixi la seva visió sobre aquest fenomen i el canvi de paradigma que hauria d'experimentar el model turístic tradicional massificat:

-  La crisi originada per la COVID-19 ha perjudicat enormement al sector turístic i hoteler, i el seu model de desenvolupament de masses que fins aleshores era vigent. En diversos articles que has publicat recentment comentes que aquesta crisi s'ha de veure com una oportunitat per repensar el model turístic que imperava...Ens podries oferir alguns detalls de com hauria de ser el turisme postpandèmia?

- Sí, tal com he comentat en altres ocasions, i també ho afirmen molts altres acadèmics relacionats amb el turisme, aquesta crisi pot suposar una bona ocasió per posicionar el Sector en un estatge més sostenible, tal com es venia reclamant des de fa anys des de molts àmbits, inclòs des del mateix Sector, però costava trobar un moment per introduir canvis substancials en el model turístic imperant. Ara que tot ha de començar de nou és una oportunitat única per repensar i redefinir determinades dinàmiques, productes i destinacions. Sembla que ha arribat l'hora d'apostar més per la qualitat que per la quantitat, per un model autènticament sostenible, que pensi en el llarg termini i en els beneficis socials i ambientals de l'activitat.

També és cert, però, que en el moment actual d'incerteses pot semblar difícil d'implementar, especialment en determinats subsectors, que tenen la prioritat de la supervivència immediata. Però si no es plantegen canvis profunds en un moment de crisi econòmica, sanitària, climàtica i ecològica com l'actual, quan es farà sinó?


- L'ecoturisme s'està convertint en una de les modalitats turístiques que està prenent més importància en aquest període de convivència amb la pandèmia. Ens pots comentar per què?

- El confinament pandèmic va portar una necessitat social de contacte directe amb la natura, i a la primera oportunitat que es va poder molta gent va dirigir-se cap als espais naturals, espais que associem a entorns nets i saludables, espais que són l'escenari per excel·lència de l'activitat ecoturística. Hi ha hagut, doncs, un descobriment o redescobriment, segons els casos, de l'ecoturisme com a modalitat turística imprescindible en temps postpandèmics. A més, l'ecoturisme és vist com una de les formes més sostenibles de turisme i, per tant, encaixa molt bé amb la filosofia del nou turisme que ha de venir del qual abans parlàvem.


- Catalunya i Espanya són un referent en ecoturisme i turisme sostenible, o encara els hi queda molt per ser-ho? Amb què haurien de millorar per convertir-se en capdavanters?

- Crec que es van posicionant com a destinacions d'ecoturisme i turisme de natura a escala internacional, tot i que encara pesa molt la imatge dominant de destinacions de sol i platja. Encara no són un referent internacional, però sí que s'està fent molta feina, tant des del sector públic com des del privat des de fa uns anys, per canviar aquesta imatge i mostrar el potencial que hi ha al nostre país en un turisme molt més diversificat i de qualitat, en què l'entorn natural ric i divers, acompanyat del corresponent patrimoni cultural, ofereixen als turistes nacionals i internacionals un escenari ideal per la pràctica de l'activitat turística i de lleure.

 

Excursionista a la Vall de Peguera (Espot). Foto cedida per David Miró.
Excursionista a la Vall de Peguera (Espot). Foto cedida per David Miró.

 


- L'Administració dóna prou suport per potenciar l'ecoturisme i el turisme sostenible en el territori català?

- Sí, en el cas de Catalunya des del 2015 hi ha en marxa un pla de foment del turisme de natura, que ha anat impulsant un conjunt d'actuacions per donar més pes a l'ecoturisme dins del conjunt de productes i destinacions turístiques que es promouen des de les administracions. Aquest pla de la Generalitat ha anat acompanyat d'altres actuacions dutes a terme per altres administracions que també remen en la mateixa direcció. Segurament, encara es podria fer més, però tampoc es pot potenciar tant com per portar-lo a la massificació i a la pèrdua de qualitat. Cal cercar un equilibri entre activitat ecoturística i conservació del medi natural, que és el seu principal actiu.


- Molts pobles de l'interior i rurals s'han especialitzat en oferir activitats vinculades amb el turisme de natura per atraure visitants, i també per no perdre població o fins i tot incorporar nous residents provinents de les ciutats, i reactivar la zona. Les empreses ecoturístiques han proliferat en aquests territoris en els darrers anys. Tot i les restriccions de mobilitat provocades per la COVID-19, creus que aquestes àrees són les que es podran recuperar més aviat dels estralls de la pandèmia des del punt de vista turístic?

- En principi, sí. L'estudi que vam realitzar sobre l'impacte del postconfinament en el turisme rural a Catalunya així ho indica. Vam poder constatar com efectivament el turisme rural va ser un dels més beneficiats a l'hora de rebre un turisme de proximitat que valorava sobretot la no massificació, el contacte amb la natura i la seguretat. Aquests són aspectes que poden oferir molt bé els espais rurals, que complementen l'oferta ecoturística, ja que els espais naturals en la seva majoria es troben en entorns rurals.


- Abans de la pandèmia, i també avui en dia amb aquesta crisi, formar-se per esdevenir un professional de l'àmbit de l'ecoturisme i el turisme sostenible és una bona opció de futur per als estudiants que desitgin especialitzar-se. L'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB ofereix un postgrau i un curs, que coordines. Ens pots explicar alguns detalls d'aquestes formacions?

- Actualment estem oferint la sisena edició del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura, un curs que pretén formar les persones interessades en dedicar-se professionalment en aquestes matèries, o que ja s'hi estan dedicant però volen posar-se al dia i millorar la seva formació, i obrir noves línies de treball.

Abordem la formació des d'una doble vessant: Per una banda, la creació i gestió d'empreses i productes ecoturístics, i per l'altra, la professió del guia de natura i interpretador del patrimoni. Quan vam plantejar el curs ens vam adonar que els dos vessants estan molt entrellaçats i qui es dedica a l'ecoturisme en la majoria d'ocasions fa tasques de guia o d'intèrpret del patrimoni, i per això vam decidir unir-los.

Al curs hi participen professionals i acadèmics d'alt nivell que permeten als alumnes conèixer de primera mà la realitat i l'actualitat del sector, fet que s'acaba de complementar amb la realització de pràctiques professionals en empreses i institucions. A banda del Postgrau, oferim també el Curs intensiu en Interpretació del Patrimoni Natural, que es realitza anualment en dos caps de setmana de la primavera.