Estela Gutiérrez obté el Doctorat amb una recerca sobre la problemàtica de l'exposició als tòxics

Lectura de la tesi de la professora Estela Gutiérrez
La professora de l'Escola, Estela Gutiérrez, va obtenir el Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global, amb una recerca que analitzava la regulació i problemàtica de les substàncies químiques tòxiques conegudes com EDCs, que tenen impactes negatius sobre la salut pública i la seguretat humana. La tesi, que es va presentar a la Facultat de Dret de la UAB, va rebre la qualificació de Cum Laude.

11/11/2019

Estela Gutiérrez, professora de l'Escola de l'assignatura "Organització i competències en seguretat pública", va llegir la seva tesi doctoral titulada "La implosión reguladora en la ciencia del derecho: El caso de los EDCs. Las comunidades globales y el ecosistema humano”, el passat 24 d'octubre a la Sala de Graus de la Facultat de Dret de la UAB.

El jurat estava format per Lado Chanturia, Jutge del Tribunal de Drets Humans; Lela Janashivili, professora de Dret de la Universitat de Geòrgia i especialista en Drets Humans; Manuel Ballbé, Catedràtic de Dret Administratiu de la UAB i professor de l'Escola; Juana Flores Le-Roix, Cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar de Barcelona i professora de Medicina de la UAB; i José María Soto (Metge del Servei d'Emergències de Catalunya i professor en Seguretat Humana a la UAB), que van avaluar la investigació del programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global, atorgant-li la qualificació de Cum Laude.

La recerca s'emmarcava dins de la ciència del Dret, essent la primera vegada que es tractava la teoria de la implosió reguladora, mitjançant la qual, les normes que s'aprovaven tenien resultats desviats als objectius desitjats, i aquest biaix comportava perjudicis en la seguretat humana a nivell global, generant-se una paradoxa en la normativa.

En aquest sentit, la docent, a través d'aquest treball, analitzava la regulació de les substàncies químiques artificials tòxiques conegudes com a EDCs (Endocrine Disrupting Chemicals). Substàncies com els ftalats, bisfenols, biocides, dioxines, etc., que es troben en diversitat de productes de la quotidianitat de les persones (ampolles, cosmètica, joguets, llaunes de refrescos...) tenen la capacitat d'alterar el sistema endocrí, i per tant, també de fer-ho en diverses funcions dels organismes vius, incloent el desenvolupament neurocognitiu i la reproducció. I poden originar malalties com la diabetis, obesitat, problemes cognitius o càncer.

Segons la investigadora, si la regulació d'aquests tòxics continua essent laxa i no canvïa, l'ecosistema humà pot estar en perill greu. La recerca també determina la repercussió d'aquestes substàncies sobre la població mundial, i com poden incidir davant una possible metamorfosi futura de l'espècie humana.