Emergència Ucraïna: col·labora amb les beques per a estudiants refugiats

Campanya Beques UABRefugi Ucraïna

Amb l’esclat de la guerra a Ucraïna, el nombre de persones refugiades al món ha augmentat. Per tal de fer front a aquesta demanda, la UAB inicia una campanya de captació de donatius per poder ampliar la dotació de les Beques UAB Refugi. Fes el teu donatiu i contribueix a garantir la continuïtat dels estudis a joves d’Ucraïna!

24/05/2022

Davant l'ofensiva bèl·lica contra Ucraïna i l’agreujament de la necessitat de refugi al món, la UAB s’ha ofert a treballar per la pau i a donar suport a les persones afectades pel conflicte. 

Amb l’impuls d'una comunitat universitària mobilitzada, s’inicia la campanya de micromecenatge Beques #UABRefugi, emergència Ucraïna per poder ampliar les beques #UABRefugi pel curs 2022-2023 i atendre alumnat afectat per la guerra d’Ucraïna. 

Les beques complementen la matrícula gratuïta d’estudiants refugiats/ades i sufraguen les despeses relacionades amb els seus estudis com són els desplaçaments, material, tecnologia o altres despeses necessàries per la formació acadèmica.

Cerca de refugi i estudis truncats

Segons les últimes dades de l'Acnur, més d’una tercera part de la població total d’Ucraïna ha hagut d’abandonar casa seva. Més de 6 milions de persones s’han convertit en refugiades i 8 en desplaçades internes dins les fronteres del país.

Convertir-se en una persona refugiada implica també haver de deixar enrere els estudis i trencar les expectatives de futur. Només un 3% dels joves refugiats/ades pot accedir a la universitat, en contrast amb la taxa global de matriculació, que és del 40% (Unesco, 2022).  Els qui aconsegueixen reprendre estudis, afronten obstacles majúsculs per acabar la universitat a causa de la vulnerabilitat i la discriminació legal, social i econòmica que implica la circumstància del refugi, especialment greu per a les dones.

La UAB, una universitat refugi

La UAB és campus d’acollida i dona suport a l’alumnat amb necessitat de protecció internacional. Des de 2016, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) desplega el Programa d’Acollida per a persones en cerca de refugi, que treballa per la defensa dels drets de les persones desplaçades forçosament.

Més de 400 persones refugiades o amb necessitat de protecció internacional han rebut acompanyament del Programa amb l’acollida residencial al campus de la UAB, projectes de voluntariat i acció social i iniciatives de formació i suport integral per als estudis universitaris.   

Les beques #UABRefugi han fet possible que 45 joves refugiats/ades puguin reprendre i culminar els seus estudis en igualtat de drets.

I tu, com pots col·laborar-hi?

Fes una donació econòmica i contribueix a garantir la continuïtat dels estudis a joves d’Ucraïna. Difon la iniciativa entre els teus contactes i les teves xarxes!!

També pots contribuir a la construcció de la pau informant-te, fent ús dels recursos científics que ofereix la universitat; reflexionant i promovent els valors del diàleg i la cultura de pau; i mobilitzant-te, enxarxant-te i participant d’accions d’incidència social i política.

I davant del conflicte a Ucraïna, què fa la UAB?

Davant d’aquesta crisi humanitària, la UAB referma el seu compromís amb les comunitats refugiades arreu i té la voluntat de possibilitar que persones directament afectades per la guerra a Ucraïna puguin continuar els estudis superiors.

La universitat atén la comunitat UAB afectada pel conflicte a través d’ajuts extraordinaris d’emergència i ha ampliat la dotació pressupostària de les beques #UABRefugi per possibilitar que més estudiants amb necessitat de protecció internacional reprenguin els seus estudis gratuïtament a la UAB el curs 2022-2023.