Dos professors de la Facultat condecorats

Guillermo Serés i Mar Massanell
La professora Mar Massanell ha rebut el premi Prat de la Riba de l’IEC pel treball "Feve temps que no diva tants verbs!". Manteniment i transformació de paradigmes verbals en el català nord-occidental del tombant de segle. D’altra banda, Guillermó Serés ha estat condecorat amb un premi Continuarà de RTVE per la seva participació a dues edicions destacades d’El Quixot

27/04/2016

Mar Massanell: premi Prat de la Riba
L'IEC va lliurar, el 21 d'abril, els Premis Sant Jordi 2016, corresponents al LXXXV Cartell de premis i de borses d'estudi, que distingeixen obres i investigadors en tots els àmbits de la ciència i de la cultura catalanes. En total, s'han lliurat vint-i-vuit premis i disset borses d'estudi. Massanell, encarregada de parlar en nom de tots els guardonats, va agrair uns premis que són "un estímul per seguir treballant", especialment "en aquesta època en què vivim, en la qual els investigadors joves han de marxar fora de Catalunya i els no tan joves es perpetuen amb contractes precaris".

Al llibre, Massanell analitza el procés d'introducció, en un dialecte conservador com és el català nord-occidental, de característiques lingüístiques innovadores generades en el català central. Incideix en l'acceleració d'aquest procés històric a partir del retorn de la democràcia i de la posada en marxa d'una política lingüística basada en la difusió, a través del sistema educatiu i dels mitjans de comunicació de massa, d'un model de llengua estàndard que reposa principalment en les característiques del català central. Com a resultat de l'anàlisi d'un corpus d'enquestes recollides sobre el terreny, l'autora estableix diferents àrees, dins del català nord-occidental, en funció de la rapidesa amb què s'hi produeix el procés d'adopció de les formes innovadores procedents del català central, i assenyala diversos factors extralingüístics que afavoreixen o dificulten aquest procés de canvi lingüístic.

Massanell és especialista en gramàtica històrica i dialectologia. És doctora per la UAB, membre del Centre de Lingüística Teòrica i professora del Departament de Filologia Catalana des de l'any 1999. Anteriorment havia estat professora de la UOC i de la UB. Ha publicat diversos articles en revistes científiques i és autora del llibre Permeabilitat del català nord-occidental a l'estàndard mediàtic i educatiu: el cas de l'Alt Urgell (2011), editat per l'IEC. Més recentment, ha publicat, juntament amb Joan Veny, l'obra Dialectologia catalana. Aproximació pràctica als parlars catalans (2015).
 
Guillermo Serés: premi Continuarà
Els premis Continuarà, que arriben enguany a la vintena edició, són un reconeixement a professionals del món de la cultura que han destacat als seus respectius àmbits al llarg de l'últim any. Serés, que és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), serà distingit per la seva participació a les darreres edicions de la novel·la impulsades per l'Institut Cervantes (en dos volums) i per la RAE. Els guardons seran atorgats el proper 22 d'abril en una cerimònia que tindrà lloc a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona.

Serés ha ocupat part de la seva trajectòria a l'estudi de la literatura espanyola, destacant el Segle d'Or, La Celestina, Miguel de Cervantes, Lope de Vega i Agustín Moreto. Ha estat director del centre d'estudis Prolope juntament amb Alberto Blecua, ha participat a diversos projectes de recerca, ha dirigit una desena de tesis doctorals i ha organitzat una dotzena de congressos internacionals. Ha publicat nombroses obres en solitari o amb la col·laboració d'altres autors, com ara La literatura espiritual en los Siglos de Oro, La conquista como épica colectiva. La obra de Bernal Díaz del Castillo o Pedro de Portugal, Sátira de infelice y felice vida.