Decàleg del comunicador per acabar amb els estereotips a través de les paraules

Decàleg Llenguatge Inclusiu
El projecte ha estat realitzat per exalumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació a través de l'assignatura optativa "Comunicació i Cooperació pel Desenvolupament" i ha estat premiat per la Fundació Autònoma Solidària.

26/11/2018

Vivim en un món liderat pels estereotips sense tenir en compte la individualitat de les persones, tots som diferents i el fet de generalitzar a través del llenguatge fa que les persones se sentin discriminades. El llenguatge hauria de ser inclusiu i no feridor.
 
La comunicació pot ser violenta i és que, tal com indica el triangle de Galtung, la violència directa (visible i concretada a partir de comportaments) i la violència estructural (originada per tot un conjunt d'estructures físiques i organitzatives que no cobreixen les necessitats de determinats grups socials) estan justificades per la violència simbòlica.
 
La violència simbòlica s'expressa a partir de missatges, entre ells, els divulgats pels mitjans de comunicació i legitimen la violència directa i estructural. D'aquesta manera, es creen estereotips per simplificar la realitat del món en què vivim, i aquestes figures es converteixen en prejudicis socials.
 
Aquesta realitat pot ser modificada amb un correcte ús del llenguatge i els principals actors que han de ser conscients de la importància de les paraules són els professionals de la comunicació. El discurs dels mitjans de comunicació ha de ser inclusiu per a acabar amb tot tipus de prejudicis i mostrar altres realitats. El llenguatge inclusiu és, per tant, una forma de democratitzar la societat i és que els ciutadans són més lliures si no són definits per estereotips.
 
El divendres 26 d'octubre es va dur a terme un taller de Llenguatge Inclusiu a la Facultat de Ciències de la Comunicació, impartit pel periodista i lingüista Nacho Esteban. La informació per a realitzar el decàleg ha estat extreta d'aquesta activitat.
 
El taller forma part d'una campanya de sensibilització que quatre alumnes van dissenyar en l'últim semestre de la seva carrera, en l'assignatura de "Comunicació, Cooperació i Desenvolupament", del Grau de Periodisme, i que va ser seleccionada i premiada per la Fundació Autònoma Solidària (FAS). Aquest premi compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona
 
El taller es va realitzar a l’assignatura “Comunicació, Educació i Alfabetizació Mediàtica”, tot i que també van poder participar la resta d’alumnes de la Facultat amb prèvia inscripció. A més, el projecte està recolzat per l’OMEC (Observatori Mediterrani de la Comunicació).
 
Decàleg:
  1. Recorda que els col·lectius amb menys visibilitat existeixen, informa't i tracta d'entendre-les i entendre’ls.
  2. No pressuposis, generalitzis o exageris ni caiguis en estereotips.
  3. Cenyeix-te al que saps, no imposis etiquetes, respecta com s'autodefineixen.
  4. Evita estigmatitzar, ridiculitzar o ser paternalista.
  5. Pregunta amb respecte, sense envair o esperar resposta.
  6. Dóna'ls veu i visibilitat sense distorsionar la seva imatge o ocultar a un col·lectiu.
  7. Mostra'ls i mostra-les en totes les seves dimensions, no simplificades o sempre com a víctimes.
  8. No et distanciïs, posa't sempre de part dels drets humans i de la víctima.
  9. Mesura la rellevància i la noticiabilitat i fuig del sensacionalisme i la cosificació.
  10. Reconeix els teus errors quan t'equivoquis i rectifica ràpida i visiblement.

Més informació: Decàleg Llenguatge Inclusiu