Coneixes el projecte de Mentoria UAB?

Mentoria

Parlem amb participants del projecte per saber en què està consistint la primera edició de “Mentoria UAB”, una iniciativa d’Alumni UAB perquè persones mentores amb experiència acompanyin a l’alumnat d’últims cursos a descobrir el seu potencial i desenvolupar la seva carrera professional.

 

14/02/2024

El projecte de Mentories UAB té per objectiu impulsar la carrera amb l’acompanyament d’una gran xarxa de professionals. Es tracta d’una eina que la universitat posa a l’abast dels estudiants i alumni per ajudar-los a descobrir les seves vertaderes capacitats i impulsar les seves carreres professionals, comptant amb l’assistència d’un alumni amb experiència que pugui acompanyar-lo en els seus últims cursos o els seus primers anys d’alumni.

Aquesta edició s’ha obert a totes les facultats i escoles de la universitat, amb 10 estudiants per centre. En total, compta amb 150 participants, és a dir, 75 parelles de mentoria. De la nostra Facultat, en participen quatre alumnes (un 5% del total), tots procedents del Grau de Sociologia. Tots els alumnes són d’últim curs i, amb la participació, pots convalidar crèdits.

Hem pogut entrevistar a la Lola Sánchez, una alumna de quart curs de Sociologia. Ella està a punt d’acabar el grau i es troba valorant les opcions a fer en un futur. Aquest any està fent pràctiques i a la sessió informativa li van recomanar participar del projecte per a orientar-se millor. Va decidir apuntar-se i començar el procés de selecció, que consistia en omplir un formulari, adjuntar el currículum i un text de motivació. En el primer formulari que et demanen, has d’explicar cap a quin àmbit vols orientar la teva carrera professional i, en funció, et busquen un mentor especialitzat en l’àmbit determinat.  Ella, per exemple, va posar investigació sociològica i per això li van assignar el Joan Miquel Verd, per la seva carrera acadèmica, qui justament havia estat professor seu. La majoria de participants però són de l’àmbit professional i no de l’acadèmia. 

En les seves paraules, “és un projecte que ajuda a posar en contacte els estudiants que estan a punt d'acabar de carrera amb gent del món professional. Jo crec que és un contacte que està bé perquè a vegades sentim vertigen d'acabar la carrera i no saber per on tirar. Jo penso que aquest contacte pot servir de guia. I en el meu cas, per exemple, jo estava valorant potser fer carrera acadèmica i llavors amb en Joan Miquel doncs, m’ajudarà explicant-me les opcions que tinc des de la seva experiència” (Entrevista a Lola Sánchez).

Ara per ara, el projecte es troba en els seus inicis. Han fet una xerrada amb tots els participants sobre els perfils laborals en base a perfils psicològics “per poder-nos orientar nosaltres en el món laboral segons actituds i trets de la nostra personalitat”. També, han dut a terme sessions per separat de mentors i mentorats. Mentrestant, les parelles de mentoria s’han anat posant en contacte i iniciant la seva relació, en base a uns objectius compartits i una metodologia pactada. Es recomanen unes sis trobades. I al llarg del projecte, se’ls ofereix un programa formatiu molt complet.

Fins ara, Sánchez i el seu mentor han decidit començar treballant junts al Grup de Recerca de la UAB en què participa Verd, fent una espècie de pràctiques extracurriculars, per poder tenir el primer contacte en el món de la recerca i saber si li interessa.

D’altra banda, Verd defineix la mentoria com una relació voluntària en què el mentor actua com a assessor personalitzat per ajudar a saber com i de què treballar en un futur. Ens explica que quan es reben les demandes dels estudiants, des del Programa es busquen persones del món professional i acadèmica que s’ajustin als interessos i que vulguin participar del projecte de manera voluntària. Ell, de fet, és l’únic professor entre tots els mentors i el van seleccionar perquè la Lola Sánchez estava interessada en la recerca sociològica. Li van fer una entrevista personalitzada i una formació àmplia per totes les persones mentores.

Fins ara doncs, ha participat de la sessió conjunta i de la sessió amb únicament els mentors. En aquesta, van intercanviar experiències, havent-hi alguns que n’havien participat el curs anterior i podien explicar els aprenentatges. En relació a la mentoria, té ganes de facilitar el procés d’orientació laboral i el camí cap a l’acadèmia, acompanyar-la, resoldre dubtes... La mentoria depèn de cada àmbit i titulació però en totes el mentor ha de tenir compromís perquè funcioni.

En definitiva, tant la Lola Sánchez com el Joan Miquel Verd, recomanen participar-ne per recollir diferents perspectives i experiències de primera mà i poder orientar-te en un moment vital caracteritzat per la desorientació i poder col·lectivitzar el procés.