Com afecta el dret als animals?

Un gos, un animal de companyia molt comú a les famílies catalanes

La resposta la podeu conèixer el proper divendres 29 de gener de 2021, a les 18.00 hores. Ja que tindrà lloc l'acte de defensa pública online de la Tesi Doctoral titulada "Els animals i les mesures coercitives de caràcter processal", escrita per Iván Fructuoso González i dirigida per la Dra. Teresa Giménez-Candela. L'obra se centra en aquelles mesures de caràcter processal que puguin arribar a afectar un animal.

27/01/2021

Iván Fructuoso defensarà públicament la seva tesi doctoral: “Els animals i les mesures coercitives de caràcter processal” aquest divendres 29 de gener, a les 18 hores. La presentació del treball, el qual ha estat dirigit per la Dra. Teresa Giménez-Candela, es podrà seguir en directe virtualment, a través del següent enllaç: https://www.derechoanimal.info/es/actividades/2021/defensa-de-la-tesis-doctoral-de-ivan-fructuoso

Es tracta d'un treball que analitza la situació dels animals davant la possibilitat que s'adopti, en el marc d'un procés judicial, una decisió o resolució que els afecti directa o indirectament, a la llum de la configuració legal dels animals com a éssers que senten recollida en l'art. 13 del Tractat de Funcionament de la Unió Europeu, i que contrasta amb la categoria legal de l'animal-cosa pròpia de l'ordenament jurídic processal espanyol.

Les reformes proposades en èpoques recents s'han centrat en el reconeixement dels animals com a éssers que senten però, en matèria de Dret processal, no han anat més enllà de la declaració d'inembargabilitat de l'animal de companyia. En conseqüència, els animals poden ser objecte de mesures coercitives de caràcter processal, com l'embargament, el dipòsit, la intervenció i el decomís, i poden veure's afectats per altres mesures com ara llançaments, ordres de protecció i resolucions adoptades en processos de separació i divorci. Per tant, i amb independència de la consideració de l'animal com a ésser que sent o com a cosa, la seva naturalesa d'ésser viu el fa creditor d'una regulació específica que s'allunya de preceptes ideats per a objectes inanimats.

En l'obra objecte de defensa es tracten totes aquelles mesures de caràcter processal que puguin arribar a afectar un animal: embargament, dipòsit, intervenció i decomís, llançaments, resolucions adoptades en matèria de família i ordres de protecció. En tots aquests supòsits, s'ofereix una solució basada en la normativa existent, així com en la doctrina i la jurisprudència, intentant adaptar-la a l'especial naturalesa dels animals com a éssers vius. No obstant això, la inexistència d'un marc normatiu específic aboca a la necessària reforma de les lleis processals espanyoles. Per això, es conclou el treball amb una proposta de modificació de determinats preceptes de les lleis d'enjudiciament civil i criminal, adaptant-les d'aquesta manera a la declaració de l'art. 13 TFUE i regulant els supòsits particulars en els quals un animal es converteix en objecte d'una mesura coercitiva de caràcter processal.