Article del Dr. J. Julián Isturitz sobre la seguretat del pacient publicat al nou número de la revista ‘Seguritecnia’

La seguretat del pacient a l'entorn assistencial hospitalari i extrahospitalari
El professor de l’Escola escriu en el nou número de la revista ‘Seguritecnia’, especialitzada en el sector de la seguretat pública i privada, sobre la seguretat del pacient a l’entorn assistencial hospitalari i extrahospitalari. A l’article es posa de manifest la necessitat d’avançar en aquest aspecte per tal de reduir el dany innecessari.

04/12/2018

José Julián Isturitz, professor de l’Escola, escriu al número 458 de la revista especialitzada ‘Seguritecnia’ un article titulat “La seguretat del pacient, una realitat poc coneguda” que s’estén des de la pàgina 78 fins a la 82. 
L’autor fa referència a la seguretat del pacient com “la matèria que limita o protegeix l’aparició d’esdeveniments adversos diferents a la pròpia patologia que pateixi” i fa èmfasi en ella, ja que, tota activitat assistencial conté un risc en si mateixa
A Europa, per exemple, el dany associat a l’atenció sanitària suposa unes 5.000 defuncions anuals. A Espanya, aquesta xifra suposa 1,2 esdeveniments adversos per cada cent pacients al dia. 
 
És per això que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va crear l’Aliança Mundial per a la Seguretat del Pacientper tal de potenciar la col·laboració internacional i d’aquesta manera, “coordinar, difondre i accelerar les millores en matèria de seguretat”. Amb un termini fixat entre 2015 i 2020, els objectius en els pròxims anys consisteixen a millorar la cultura de la seguretat i la gestió del risc, formar als professionals, implementar pràctiques segures, implicar a pacients i ciutadans i fomentar la participació internacional. 
 
Problemes i solucions 
 
Isturitz exposa una sèrie de problemes identificats per la Joint Commission International (JCI) i l’OMS en relació a la seguretat dels pacients, entre els quals es troben els medicaments d’aspecte o nom semblant, la identificació dels pacients, la comunicació durant el traspàs de pacients, la realització de procediments adequats en el lloc del cos correcte, el control de les solucions concentrades d’electròlits, assegurar la precisió de la medicació en les transicions assistencials, evitar els errors de connexió de catèters i tubs o millorar la higiene de les mans per prevenir les infeccions associades a l’atenció de salut. 
 
Com conclou l’article “més d’un 50% dels esdeveniments adversos poden evitar-se” i les mesures per tal de prevenir-los estan relacionades, a grans trets, amb els processos, la manera d’actuar i la millora d’aquests processos. 
 
Podeu llegir íntegrament l'article clicant sobre l'enllaç.