Alfons Perona parla sobre la instrucció de la DGT sobre Vehicles de Mobilitat Personal

07/01/2020
El programa La Contraportada de TV Sant Cugat va convidar, el passat 18 de desembre, el professor de l'Escola, Alfons Perona, expert en seguretat viària i mobilitat sostenible, per parlar sobre la nova instrucció publicada per la Direcció General de Trànsit (DGT) que oferia criteris, recomanacions i aclariments tècnics per tal d'ajudar als ajuntaments a l'hora d'elaborar les seves ordenances municipals per regular l'ús i circulació dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), on s'incloïen els patinets elèctrics.
Aquesta instrucció, prèvia al què seria la modificació de la normativa de la DGT, parada fins a la constitució del nou govern de l'estat, contemplava que aquests aparells de mobilitat amb motor elèctric eren considerats vehicles, i qui els manejava per desplaçar-se era el conductor/a. Com comentava Perona, aquests estris havien de seguir l'actual reglament de circulació, en el qual s'indicava que aquests vehicles no podien circular ni per voreres ni per zones amb vianants, sinó que ho havien de fer per carrils-bici, per la calçada o per altres indrets habilitats per fer-ho.
També el docent de l'EPSI va recalcar que aquests VMP no podien assolir una velocitat superior a 25 kms/h per la regulació, i que si ho feien, se'ls hi podia prohibir la seva circulació pels espais públics urbans. També va indicar, que tot i que la instrucció deixava oberta l'edat dels conductors/s a criteri de cada ordenança, es recomanava que fos a partir dels 16 anys. "Hi ha molta gent que considera aquests vehicles com joguines, i no ho són, poden comportar riscos i perills", va afegir el professor.
L'obligatorietat de l'ús del casc també restava obert a criteri de cada consistori municipal, tot i que des de la DGT es recomanava la seva utilització. En aquest mateix sentit, si s'havia de circular de nit, s'aconsellava incorporar llums al VMP, i portar armilla pel conductor, per tal d'afavorir la seva identificació i visibilitat durant el seu trajecte per la calçada.
Perona va explicar que els conductors dels patinets elèctrics podien ser sotmesos a controls d'alcoholèmia i drogues pels agents policials, i podien ser sancionats pel consum d'aquestes substàncies amb multes que podien oscil·lar entre els 500 € i 1000 €. També circular en zones de vianants o per voreres també podien ser multats.
Informar i conscienciar abans que multar sobre l'ús i circulació dels VMP
Segons l'expert en mobilitat i seguretat viària calia una major conscienciació per part dels propis conductors dels VMP sobre que aquests vehicles, per les seves característiques i velocitats, podien generar situacions de risc, per a ells mateixos i per a les altres persones i vehicles de la via pública.
En aquest sentit, Perona recomanava que els dirigents dels municipis i la policia local impulsessin campanyes d'informació i sensibilització a tota la població per donar a conèixer per quins llocs podien circular els patinets i altres vehicles elèctrics, abans que començar a sancionar.
El docent va finalitzar la seva intervenció esmentant que els ajuntaments, a l'hora d'elaborar o modificar les seves ordenances, havien de tenir present la nova futura mobilitat de les ciutats, on havien de conviure diferents modes de transport, i s'havia d'ordenar el seu territori de tal forma que tots hi tinguessin cabuda. "La circulació és convivència, i a vegades, sembla que s'oblida", va concloure.
Podeu veure íntegrament la intervenció d'Alfons Perona en el següent video: