Ainhoa Castaño: "Cada any veig més dones a l'Escola d'Enginyeria i les estadístiques ho corroboren"

Ainhoa Castaño posant amb el premi

L’estudiant de l’Escola, Ainhoa Castaño, va guanyar el passat mes de novembre el Premi DonaTIC en la categoria Estudiant TIC, dedicat a estudiants que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit.

23/11/2023

Els Premis DonaTIC s’inscriuen dins del Pla DonaTIC, impulsat pel Govern, tenen com a objectiu prioritari incrementar la presència, l’apoderament i el lideratge de les dones a l’àmbit digital. Són organitzats per Polítiques Digitals en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital.

L’Ainhoa va guanyar el Premi DonaTIC en la categoria Estudiant TIC, dedicat a estudiants que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit. En aquest cas atorgat pel treball fet a l’Escola, entre ells la participació en la MEMEnginy i l’organització del TecnoUAB.

  1. Com vas decidir involucrar-te en l'àmbit de l'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions?

Va ser el dia de les portes obertes de la UAB per a estudiants de batxillerat. En general, totes les coses d’aquest àmbit m’han agradat des de petita. Tenia clar que volia fer alguna cosa relacionada amb l'electrònica i un doble grau. Em va agradar en què consistia el grau i vaig decidir que em volia dedicar a això.

  1. Quins reptes o obstacles vas enfrontar durant el desenvolupament del teu projecte a l'Escola?

Principalment coordinar-me amb els estudis. Faig diversos projectes que requereixen temps i a vegades no puc dedicar-li el temps que m'agradaria a tot, igual que els meus companys que col·laboren en projectes.

  1. Com creus que el teu treball pot inspirar altres dones a ingressar i destacar en els camps tecnològics?

Crec que tenir una referent pot inspirar a moltes noies, així que, un treball enfocat a la divulgació i col·laboració entre els estudiants dirigits per una o diverses dones és un focus molt gran al que els estudiants o futurs estudiants es poden dirigir. En l’Escola d’Enginyeria hi ha moltes dones que participen en diversos projectes de caràcter tecnològic com seria TecnoUAB, els TecnoDays, la MEMEnginy... Com per exemple Laia Vilardell i Ariadna Garnica, les últimes dues coordinadores de la MEMEnginy.

  1. Quina importància atribueixes als Premis DonaTIC en la promoció de la participació femenina en l'àmbit digital?

En l’àmbit tecnològic i científic, pocs dels referents són tan mediàtics com en altres disciplines, sobretot en el cas de les dones, per aquest motiu considero que iniciatives i reconeixements d’aquest tipus augmenten el pes mediàtic de les dones a les TIC, fet que motiva que les noves generacions s'interessin per l'àmbit.

  1. Quines experiències positives has tingut com a estudiant en el doble grau d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions?

Considero que el professorat. La UAB té un professorat molt potent, que, molts són aquests i aquestes referents dels quals parlava que no acabes coneixent fins que et fiques en el tema, i, tenir-los a classe i poder preguntar tots els dubtes i inquietuds que tens és la millor experiència que tinc com a estudiant del doble grau.

Pel que fa a estudiant en general de la UAB, seria la possibilitat d’organitzar activitats al campus. El poder després de classe anar amb un grup de gent a l’OpenLabs a fer un projecte de TecnoUAB és una gran experiència.

  1. Com et sents pel reconeixement i la distinció de guanyar un premi tan destacat com el Premi DonaTIC?

Encara no ho he assimilat. És un gran honor.

  1. Quins consells donaries a altres estudiants, especialment dones, que aspiren a destacar en els camps de la tecnologia i la informàtica?

Ser actiu, parlar amb gent que tingui les mateixes inquietuds que tu i sobretot, no quedar-se només amb el que es dona a classe. Sempre recomano investigar per compte propi el que et sembli més interessant i intentar anar a xerrades de l’àmbit, que a Barcelona i a la mateixa UAB se’n fan moltes.

  1. Com veus el futur de les dones en l'àmbit de l'Enginyeria Informàtica i Electrònica de Telecomunicacions?

Encara queda feina per fer, però, cada any veig més dones a l’Escola d’Enginyeria i les estadístiques ho corroboren.

  1. Quins suports o recursos t'han ajudat a aconseguir aquest reconeixement en el món de la tecnologia?

Principalment, l’Escola d'Enginyeria que em va fer una recomanació i és qui m’incentiva a organitzar tantes activitats.

  1. Quina creus que és la clau per fomentar una major participació femenina en les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)?

El fet d’incentivar que hi hagi referents, fer més assignatures STEM des de primària i sobretot, paciència perquè és una cosa que porta temps i actualment la presència femenina no és gaire alta.