“Quan jo era petita, no sabia que hi havia dones enginyeres o científiques. Tampoc veia que la televisió les promocionés”

EntrevistaMaribelDuran
La Maribel ens explica la seva experiència com a dona enginyeria als Estats Units, i totes les oportunitats imperdibles per a qualsevol estudiant d’enginyeries. Des de tenir una presència online com a requisit indispensable, a la necessitat de fer networking quan encara ets alumne.

06/03/2019

La Maribel es va graduar en enginyeria a la UC MERCED, Universitat de Califòrnia. Els seus records més primigenis ja són al costat de la tecnologia i tota la curiositat que li despertava. Tenia clar que els seus estudis havien de conjuminar les seves tres passions: les matemàtiques, la ciència i els ordinadors. L'enginyeria va donar resposta a tot allò que la Maribel tenia com a afició des que era petita. Si voleu conèixer una mica més la seva història personal, podeu llegir un article extens que va escriure ella mateixa per la plataforma de Medium.

Durant la seva llicenciatura, va començar a apuntar-se a cursos introductoris de ciències de la computació. En aquest moment va enamorar-se per complet de la programació. “Com s'aconseguia que un ordinador fes tot el que una persona volgués?” Era un món completament nou i una manera diferent de resoldre problemes. Maribel era conscient que el desenvolupament de software li permetia treure a la llum la seva part més creativa, treballar pel seu compte i veure el producte acabat gairebé a l’instant. La programació va ser la píndola inspiradora que li permetia construir coses que altres persones poguessin utilitzar.

Malgrat que reconeix que als Estats Units l'enginyeria és un camp amb una gran dosi de competitivitat, creu que la paciència és l'arma de base per a tot aquell que es plantegi estudiar una enginyeria: “Ser enginyera t'obre un món d'oportunitats per al futur i és un camp excitant en el qual aprendre constantment”. I sobretot, és un camp molt creatiu en el que és possible divertir-se.

Si estàs a punt de finalitzar el grau, comença a plantejar-te amb qui vols treballar:

Maribel creu que el networking és essencial, tant com buscar i investigar sobre aquelles empreses en les quals t'agradaria treballar. Es retreu a ella mateixa justament això, ja que no va tenir l'oportunitat de fer-ho i no va rebre aquest consell per part d'altres professionals. Va començar a veure el profitós de fer-ho una vegada ja estava graduada i ja era conscient de la immensitat d'oportunitats que l'estaven esperant, i que poden ser útils per a tot estudiant. És molt important investigar sobre els requeriments que les empreses busquen. Com a estudiant, no pretendre saber-ho tot quan apliques per a aquest treball és un punt a tenir en compte. Les empreses volen a algú amb gran motivació i excitat per aprendre i créixer en el camp en el qual treballin.

“Quan jo era petita, no sabia que hi havia dones enginyeres o científiques, tampoc veia que la televisió les promocionés”

Març és un mes molt important per a totes les dones i en enginyeria la poca equitat entre gèneres és una cosa destacable. Per la Maribel, aquesta desigualtat s'inicia ja en edats molt primerenques per la manca de referents femenins en el camp de les STEM: “Quan jo era petita, no sabia que hi havia dones enginyeres o científiques. Tampoc veia que la televisió les promocionés”. Creu que és imprescindible seguir construint un sistema de suport sòlid per les dones en la tecnologia. Això permet que elles mantinguin la motivació i la inspiració per arribar el més lluny possible, i que així les nenes puguin escoltar més històries d’èxit: “Vull treballar en un món en el qual les nenes li donin un vot de confiança i una oportunitat a les carreres STEM”.

Lluitar per un sistema que doni suport i visibilitat a les dones STEM:

Perquè el nombre de dones que escullen les enginyeries augmenti, la Maribel creu que és essencial tenir a més dones als centres educatius perquè parlin de la seva experiència en l’àmbit STEM. Això generaria un interès en les més joves.


De fet, i malgrat que moltes vegades no es té consciència, també és molt valuós convertir-se en mentora per altres noies que actualment persegueixen l’èxit en una carrera STEM. Dones que donin suport a altres dones que volen treballar i estudiar en l'àmbit de l'enginyeria, les ciències o les matemàtiques. El suport és importantíssim perquè també dona visibilitat i fa més viable la igualtat de gènere en un futur.

La Maribel treballa d’enginyera però també desenvolupa altres tasques que creu intrínseques en la seva professió. Un afegit indispensable és el sentiment de mostrar a altres dones que és possible i excitant formar part del món STEM.


Molts projectes i possibilitats invisibles per als estudiants d’enginyeria.


Actualment, la Maribel treballa amb Worklete com a enginyeria de software. Un d’aquests projectes és la investigació sobre com traduir de la millor manera la plataforma per ajudar a fer que sigui el més accessible possible per altres usuaris. No obstant això, els seus projectes personals comprenen la contribució a alguns dels seus codis Open Source Codebases preferits com FreeCodeCamp.com, Dev.toGatsbyJS. I aquest any continuarà ajudant en alguns blogs tècnics com Medium, que li permeten guanyar visibilitat i compartir totes les seves experiències a Worklete.

Tot i que ara creu estar treballant de la seva veritable passió, els seus inicis com a graduada van ser tot un aprenentatge. Amb el grau sota el braç, va començar a construir apps web amb projectes com FreeCodeCamp. Aplicacions sense gaire complicació com calculadores o apps meteorològiques, que la van conduir a altres projectes de més envergadura.

La presència online és imprescindible i una ajuda per aconseguir treballs:


¿Què vol dir tenir una presencia online? Es tradueix en aprofitar els avantatges d’internet de cara al futur professional. Sens dubte, és un apartat molt beneficiós que la Maribel creu que no s’explota suficient, i que fins i tot ella va trigar a fer-ho.
Tenir presència online implica crear-se un domini i preparar-lo. No és un camí gaire complex gràcies a plataformes com Cloudflare, GitHub Pages o Netlify, que ho fan tot molt senzill.

Configurar aquesta presència quan encara ets estudiant et presenta com una persona curiosa de cara a les empreses que s'interessin per tu, t'ensenya com funciona Internet i augmenta la teva professionalitat: “Pots arribar a més persones de forma online, i és per això que us animo que li tragueu profit”.

Les hackathons, una oportunitat que no s’ha de perdre:

Les hackathons s'han convertit en una gran oportunitat per a la gent jove i estudiant d’enginyeria. Generen confiança i augmenten el teu currículum. A més, i ja que abans comentàvem la importància del networking, és un moment molt oportú per a conèixer a altres persones amb interessos similars als teus: “He mantingut el contacte amb totes aquestes persones que he anat coneixent en les hackathons i han estat un gran suport durant tota la meva carrera”. De fet, Maribel destaca i promociona la participació en les hackathons en línia si els estudiants volen participar de manera còmoda i sense desplaçar-se.

Assistir a una hackathon, tot i que pot semblar anecdòtic, et pot donar un impuls de confiança i fins i tot marcar el teu futur professional. De fet, existeix un col·lectiu a la UAB dedicat exclusivament a preparar aquests esdeveniments: @uabthehack.

La previsió de la Maribel per aquest 2019 és seguir aprenent i compartint les seves experiències amb tothom qui vulgui, sense por de les noves tecnologies que puguin aparèixer.