El CIEU, el foment de l'emprenedoria a la universitat

CIEU
El Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) ofereix als estudiants la possibilitat de rebre assessorament gratuït, cursos per millorar les competències i altres activitats d’impuls de l'emprenedoria, com els propers Premis CIEU-FUABformació. 

13/09/2017

El Centre, nascut l’any 2008 en el marc de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, enfoca la seva activitat en aportar informació, assessorament i formació als estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, i sobretot a les Escoles de FUABformació, que vulguin millorar les seves competències emprenedores o rebre recolzament durant la creació d’una nova empresa.

En el seu desè aniversari, l'objectiu principal del CIEU és apostar per l'activitat formativa sobre plans d'empresa, models de negoci i tot allò necessari per iniciar un projecte. Sebastián Aparicio, tècnic investigador del Centre i professor d'Emprenedoria i Innovació de la UAB, ha explicat que al llarg del curs passat, els estudiants van presentar unes 200 idees i més de 20 han rebut seguiment i assessorament. A partir d'aquestes, l'equip tècnic ha detectat una tendència cap a les solucions tecnològiques de seguretat i de disseny de nous establiments d'hoteleria i restauració, però també "una certa sensibilitat cap a la creació d'artefactes que fomenti l'ús d'energies renovables i materials reciclables".

A banda, el centre disposa d'un servei de consultoria per a noves empreses on han detectat una declinació cap a l'emprenedoria social, amb idees sobretot destinades a la inclusió de la diversitat i generació d'oportunitats. 

Investigació

En matèria d'investigació, la pàgina web del CIEU ofereix recursos bibliogràfics, articles i altres materials que analitzen i fomenten la recerca sobre diferents vessants de l’emprenedoria. A més, a l’apartat de recursos, els estudiants o persones interessades poden accedir a una varietat d’informes de mercat per sectors, guies per donar els primers passos en la creació d’una empresa, o exemples per redactar el propi Pla d’Empresa.

Enguany, una de les principals activitats de recerca del centre, a través del seu Observatori, és avaluar de manera continua el potencial emprenedor en l’àmbit universitari, pel qual ha posat a disposició un qüestionari per als estudiants sobre “Actituds emprenedores”. La publicació de l'informe de resultats està prevista a finals de setembre.

Premis i convocatòries

El Premi CIEU-FUABformació a la idea més emprenedora és una iniciativa anual promoguda des del CIEU i la Fundació UAB per tal d’impulsar l’emprenedoria entre els estudiants i que aquests puguin rebre una dotació econòmica de 1.500 euros repartits entre els guanyadors per desenvolupar aquelles propostes empresarials innovadores i viables. La iniciativa, que enguany celebrarà la seva 7a edició, farà pública les bases de la convocatòria al llarg del mes de setembre i organitzarà l'acte d'entrega de premis durant el mes de desembre del 2017.

Fins ara, el Premi ha guardonat a més de 40 idees emprenedores i ha rebut més de 400 propostes d'uns 1.500 estudiants. El premi està destinat a les tres millors idees repartides en dues categories: FUABformació i Resta de la UAB, per la qual cosa es poden presentar estudiants de qualsevol titulació, a títol individual o en equip.

El jurat que avalua les propostes té en compte els següents criteris: l’esperit emprenedor dels participants, les accions emprenedores dutes a terme, l’originalitat i grau d’innovació de les accions emprenedores desenvolupades, i tant la perspectiva de futur dels projectes com la seva viabilitat.

En aquesta línia, el Centre també organitza cada any un premi-reconeixement a una persona destacada en el món de l'emprenedoria, ja sigui per la seva trajectòria professional o per un modèlic projecte emprenedor.