
Marc Termes: De Forma't al Port m'ha agradat l'enfocament internacional del curs, els seus continguts i els ponents; grans professionals del sector"

Alumne de 2n del Grau Superior de Comerç Internacional en anglès, Marc Termes va participar enguany en el programa “Forma’t al Port”, a Itàlia. La iniciativa permet que els alumnes gaudeixin d’una experiència de quatre dies, que es va iniciar amb una visita al port de càrrega de Barcelona i va continuar amb una travessia fins a Roma.
04/02/2025
Originari de Barcelona i amb vint-i-sis anys, Marc Termes compagina una feina com a gestor de tràmits d’assistència mèdica en viatge en una asseguradora alemanya, amb els estudis de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Comerç Internacional en anglès, del Centre de Formació Professional Fundació UAB.
Va ser escollit per participar del programa “Forma’t al Port” durant dos anys consecutius. Enguany, ha viatjat a Roma des del Port de Barcelona.
- Com va anar l’experiència?
Va ser molt interessant. Vam combinar a bord les classes teòriques amb les pràctiques i tallers, i un cas pràctic complex sobre transport logístic intermodal per treballar en equip. Els set companys i companyes de la FUAB ens vam repartir entre els sis grups.
El primer dia ens van fer una presentació del curs i de les activitats que faríem, vam fer un passeig amb Golondrina pel Port de Barcelona, per veure les àrees de càrrega de mercaderies. El segon dia ens vam centrar en les classes teòriques i el diumenge vam embarcar. Ja a bord, vam començar a treballar en el cas pràctic.
Dilluns de matinada vam arribar al port de Civitavecchia (Itàlia), i vam desembarcar per agafar un tren cap a Roma i visitar la ciutat. Al final del dia vam començar el viatge de tornada a Barcelona, i durant el trajecte vam enllestir el projecte amb una presentació que vam fer a la tarda, i es va fer una cerimònia d’entrega de diplomes, donant per finalitzat el viatge.
- En quin vaixell vau viatjar?
- Vam viatjar en una embarcació Ro-Pax que combina el transport de persones amb el de vehicles en les cobertes inferiors.
- Quins aprenentatges has obtingut de l’experiència?
He pogut aprendre una gran varietat de tècniques tant teòriques com pràctiques punteres en el sector logístic, aprofundint en els coneixements prèviament apresos a la FUAB. Una de les lliçons que em va marcar és que, a l’àrea de transport i logística, sempre poden haver-hi imprevistos.
- Quin era el cas pràctic que us van plantejar?
- El cas pràctic tractava de dissenyar una ruta de transport intermodal (combinant transport marítim i per carretera) entre Saragossa i Roma. La complexitat estava en la quantia de trajectes a fer, les dates i els productes a transportar. La solució que ens van donar va ser força semblant a la conclusió que van obtenir la majoria dels grups.
Marc Termes, juntament amb els seus companys i companyes del CFGS i el professor Alessandro Demurtras, participant al programa "Forma't al Port.
- Què d’agradat de la iniciativa “Forma’t al Port”?
- Especialment, m’ha agradat l’enfocament internacional del curs, des dels continguts fins als ponents, que són grans professionals del sector. És molt interessant per aquells alumnes que vulguin començar la seva carrera en l’àmbit del transport.
- Què et va semblar que l’experiència fos completament en anglès?
- Em sembla essencial que l’eix transversal de les jornades sigui en anglès, per tal de poder aprendre tots els conceptes que podem aplicar en les pràctiques i feines futures. Serà l’idioma que farem servir habitualment en tractar amb clients internacionals.
- Recomanaries a futurs estudiants que participin al programa “Forma’t al Port”?
- Els recomano moltíssim participar en aquesta experiència, no només pel fet de viatjar en vaixell a Itàlia, sinó també per tots els coneixements obtinguts de la mà de grans professionals d’aquest camp.
- Per què vas escollir cursar el Cicle Formatiu de Grau Superior en Comerç Internacional en anglès?
- Vaig escollir aquest cicle per tres raons. Primer, perquè m’interessa molt el Comerç Internacional. Segon, perquè em va semblar molt atractiu poder-ho fer a la FUAB, amb les instal·lacions en el campus de la UAB. I, per últim, em va cridar l’atenció que el contingut fos tot en anglès, factor fonamental per al nostre àmbit.