Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
La Ciència Oberta de la UAB

El potencial i els impactes de la ciència ciutadana

Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

  • Inici: 25 juny 2024
  • Final: 25 juny 2024
  • 9:00 h - 11:00 h
  • GA/319 Aula 39 (Aules docents) de la Facultat de Ciències de l'Educació

El Hub de Ciència Ciutadana, dins del Gabinet de Projectes Institucionals, conjuntament amb el Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la UAB, organitzen una sessió sobre el potencial i els impactes de la ciència ciutadana. 

Lloc: Edifici G, Plaça del Coneixement, Campus UAB de Bellaterra

Programa de la sessió

9h – 10h : Heidi L. Ballard, UC Davis. “Beyond “Potential”: Documenting Learning and Stewardship Outcomes of Community and Citizen Science”

10h - 10h20: Q&A

10h15 – 10.35h: Caterina Solé Martín, Universitat Autònoma de Barcelona. “School-based citizen science”

10h35 - 10h40: Sofia Mojica Baquero, Universitat Autònoma de Barcelona, introducing the Citizen Science Hub at UAB

10h40 – 11h: Q&A

Informació sobre les ponents

La Heidi Ballard és Professor d'Educació en Ciències Ambientals i fundadora i directora docent del Center for Community and Citizen Science (CCS) de la Facultat d'Educació de la University of California, Davis. La seva recerca es centra en l'aprenentatge de les ciències i el medi ambient que vinculen a les comunitats, els científics i l'acció mediambiental. El seu treball se centra en què i com aprenen els adults i els joves a través de la ciència comunitària, la ciència ciutadana i altres formes de participació pública en la recerca científica. Treballa en diversos contextos, des de museus d'història natural fins a escoles de camp per a agricultors d'Uganda, passant per entorns carceraris, utilitzant principalment mètodes de recerca qualitativa en col·laboració amb professors, educadors mediambientals, científics investigadors i organitzacions comunitàries. Les seves publicacions abasten els camps de l'educació mediambiental i científica, l'ecologia, la conservació, les ciències socials, la silvicultura i l'agricultura. Va ser professora de biologia en un institut de secundària i elaboradora de plans d'estudis científics a Califòrnia, abans d'obtenir el seu màster en Ensenyament de les Ciències i el seu doctorat en Ciències, Polítiques i Gestió Mediambientals, centrat en l'ecologia forestal i les ciències socials dels recursos naturals.

La Caterina Solé Martín és doctora en Educació i investigadora postdoctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona. Al febrer de 2024, va presentar la seva tesi doctoral titulada "Caracteritzant el potencial educatiu de la ciència ciutadana escolar. Disseny i avaluació d'una seqüència didàctica per a l'aprenentatge del model matèria a secundària” 

La Sofia Mojica Baquero és gestora de projectes al Gabinet de Projectes Institucionals de la UAB. En el marc del Hub de Ciència Ciutadana de la UAB, creat a partir del projecte europeu INCENTIVE, fomenta la participació ciutadana en recerca i innovació.