Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Antropologia Social i Cultural

GIRHAC-AHCISP

GRUP INTERDISCIPLINARI DE RECERCA HISTÒRICA, AMBIENTAL I CULTURAL (GIRHAC), Departament d'Antropologia Social i Cultural, UAB.

GIRHAC (Grup Interdisciplinari de Recerca Històrica, Ambiental i Cultural) és un grup d'investigació interdisciplinari, interuniversitari i internacional que va ser fundat l'any 2008 per la professora Silvia G. Álvarez Litben, amb la col·laboració del professor Alexandre Coello.

Actualment el GIRHAC és una unitat de recerca de l’AHCISP (Antropologia i Història de la construcció d’identitats socials i polítiques)

https://www.uab.cat/ca/antropologia/ahcisp

El GIRHAC té com a objectiu la investigació en l'àmbit del coneixement socioambiental, la relació societat-natura i les formes socioculturals del maneig i ús sostenible dels recursos naturals des de la perspectiva de la naturalesa com a subjecte de drets i patrimoni de la humanitat.

Amb un enfocament interdisciplinari i comparatiu, especialment des de l'arqueologia, etnografia i ciències ambientals, des dels seus inicis fa diverses dècades fins a l'actualitat, les seves investigacions s'han centrat en poblacions natives de l'Equador, Mèxic, Brasil, Argentina, Catalunya i països nòrdics (especialment Noruega, Islàndia i Suècia). Els projectes d'investigació realitzats pels membres del GIRHAC se centren en:

  • Coneixement i posada en valor de tecnologies d'origen precolombí i maneig i gestió de l'aigua i recursos naturals a Sud-Amèrica (camps de camellons, jagues o albarrades, camanchaca).

  • Recuperació de sabers ancestrals i cosmovisions que guien les estratègies comunitàries en la seva adaptació a fenòmens climàtics i d'impacte ambiental.

  • Transferència i aplicació de models teòrics al camp experimental amb rehabilitació, sembra de cultius i adaptació a les problemàtiques actuals utilitzant tecnologies ancestrals.

  • Comunicació de resultats mitjançant exhibicions museogràfiques, documentals, arts visuals, tallers, curadories comunitàries.

  • Anàlisi teòrica-crítica de categories associades al camp ambiental (sostenibilitat, Buen Vivir, serveis ecosistèmics).

  • Avaluació de la sostenibilitat mitjançant indicadors i índexs.

  • Elaboració de cartografia temàtica a partir de Sistemes d'Informació Geogràfica.

  • Caça de subsistència, maneig i conservació de fauna silvestre en comunitats indígenes i rurals.

  • Xarxes de comercialització de fauna silvestre.

  • Innovació socioambiental pel desenvolupament en àrees d'alta pobresa i biodiversitat.

  • Construcció i percepció del paisatge i el seu vincle en la construcció de les identitats socioculturals col·lectives i individuals.

  • Relació comunitat-individu-entorn ecològic en àmbits d'alta muntanya.

  • Avaluació de projectes d'introducció d'espècies animals.

  • Eco-espiritualitat.

GIRHAC sobresurt en la seva tasca de transferència d'investigacions, capacitació, intervenció, restauració i participació intercultural amb els actors socials involucrats en processos ambientals. Les investigacions realitzades i previstes en el marc del grup es recolzen en la noció de sostenibilitat, compresa per múltiples dimensions (ecològiques, socials, culturals, polítiques i econòmiques). S'espera que les aportacions generades i proposades per l'equip brindin elements per a la presa de decisions en l'àmbit de les polítiques públiques.

Més informació https://blogs.uab.cat/girhac (en construcció)

Contacte:

Dra. Irina Casado i Dr. Dídac Santos

Grup interdisciplinari de Recerca Històrica, Ambiental i Cultural - GIRHAC

Departament d'Antropologia Social i Cultural

Universitat Autònoma de Barcelona

Edifici B – Facultat de Lletres

08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

+34 935812747

irina.casado@uab.cat

didac.santos@uab.cat

gr.girahc@uab.cat

https://blogs.uab.cat/girhac

 

MEMBRES ACTUALS DEL GRUP

Dra. Silvia G. Álvarez Litben

Silvia G. Álvarez Litben és llicenciada en Antropologia Sociocultural i Doctora en Filosofia i Lletres (Cum Laude) en Prehistòria i Antropologia Social. Professora Titular del Departament d'Antropologia Social i Cultural des de 1996 i fins a la seva jubilació, el setembre del 2022. És especialista en relacions interètniques i interculturals, qüestions d'etnicitat, aculturació i processos de resistència. Des de 2008 i fins el 2021 va coordinar el GIRHAC, formant part d'una xarxa de treball amb investigadors d'Argentina, Equador, Bolívia i Brasil. Des de 1980 està duent a terme investigacions a l'Equador sobre poblacions camperoles, urbanes i ètniques desenvolupant un prolongat treball de camp etnogràfic. Els seus temes d'estudi giren al voltant de la territorialitat ètnica, construcció d'identitats, sabers ancestrals i processos de transformació social i ambiental de llarga durada. Des de fa anys manté també una línia de treball sobre temes de patrimoni cultural i museus, ambient, gestió i maneig de béns comuns en organitzacions amb territori col·lectiu, i processos de migració cap a les ciutats. Actualment, treballa en la reflexió del concepte de Buen Vivir (Sumak Kawsay), sostenibilitat i gestió col·lectiva de recursos naturals. Ha participat en projectes de polítiques socials estudiant els moviments migratoris, processos identitaris i la integració social en contextos urbans, com és el cas de la ciutat de Barcelona. Alhora, està interessada en el desenvolupament de noves propostes metodològiques qualitatives i en l'aplicació de les metodologies participatives, la difusió educativa i el retorn del coneixement a la societat. Ha mantingut una constant vinculació al llarg de dècades amb els grups i subjectes socials amb els quals duu a terme abordatges participatius en la construcció del coneixement científic. Ha publicat en revistes indexades d'impacte en el camp de l'Antropologia Experimental o de l’Etnobiologia. Ha obtingut diversos contractes de transferència i participat en diversos projectes finançats I+D, inclòs el projecte MIXED-YOUTH (CSO2015-63962-R), dirigit pel Dr. Dan Rodríguez García (UAB).

E-mail: paty_zamba@yahoo.es

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9092-1764

Dra. María Laura Zulaica

Llicenciada en Diagnòstic i Gestió Ambiental (UNCPBA), Especialista i Magister en Gestió Ambiental (UNSL) i Doctora en Geografia (UNS). És investigadora independent del CONICET, amb lloc de feina a l’Institut de l’Hàbitat i de l’Ambient (IHAM), Facultat d’Arquitectura, Urbanisme i Disseny (FAUD) de la Universitat Nacional de Mar del Plata (UNMdP) i professora adjunta a la FAUD i a la Facultat d’Humanitats (FH) de la UNMdP. És professora de cursos de postgraus en diversos àmbits acadèmics. Destaca la seva participació en projectes interdisciplinaris. Actualment, les seves investigacions es centren en la construcció i avaluació d’indicadors de sostenibilitat ambiental, entre els camps d’aplicació del qual es destaquen: gestió ambiental i de l’hàbitat, ordenació territorial i avaluació de l’impacte ambiental. Dirigeix i participa en projectes d’investigació, extensió i transferència relatius a temes de medi ambient i hàbitat desenvolupats en àrees periurbanes de la ciutat de Mar del Plata (Argentina).¿ ¿ ¿

E-mail: laurazulaica@conicet.gov.ar 

ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8101-5957

Enllaços:https://www.conicet.gov.ar/

 

Dr. Dídac Santos Fita

Biòleg per la Universitat de Barcelona (UB) i Diplomat de postgrau en Formació bàsica en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Espanya: Mestratge en Zoologia (àrea: zoologia aplicada) per la Universitat d'Estadual de Santa Cruz (UESC), Brasil; Doctorat en Ciències Ecològiques i Desenvolupament Sostenible (amb orientació en: Conservació de la Biodiversitat) pel Col·legi de la Frontera Sud (ECOSUR), Mèxic i Postdoctorat a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), Mèxic. Ha treballat com investigador- professor en universitats a Mèxic i Brasil, de 2015 a 2022, acomplint tasques d'investigació, docència, direcció de tesi, vinculació, difusió i gestió. Adscripció actual: Postdoctorat "María Zambrano, per l'atracció de talent internacional" en el Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB. Pertany al Sistema Nacional d'Investigació Nivell 1 del Conacyt, Mèxic. Ha assessorat tesis de pregrau i postgrau a Mèxic, Brasil i Colòmbia. Instructor de diferents cursos de tall etnobiològic a Mèxic i altres països d'Amèrica Llatina, on també ha participat com a ponent en congressos. Té experiència en investigació interdisciplinària, amb enfocament en els següents temes: a) Relacions ésser humà- nature(s), b) Etnobiologia/Etnoecologia, c) Maneig i conservació de fauna silvestre. Cacera, d) Dret consuetudinari. Patrimoni Biocultural, e) Identitat cultural i processos territorials.

E-mail: dsantofi@gmail.com

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7347-8476

 

Dra. Irina Casado i Aijón

Doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Investigació Bàsica i Aplicada en Antropologia Social i Cultural (UAB), llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UAB) i llicenciada en Història (UAB).

Les seves investigacions es centren en tres línies, dues d’elles desenvolupades des de l‘any 2001 fins avui i una altra de més recent (2019):

1.- Pirineu català. Ha fet dues estades per a fer treball de camp etnogràfic a les valls d’Àneu gràcies a l’obtenció de dues beques de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (2004 i 2006): durant la primera, el seu propòsit va ser donar resposta a com les comunitats pageses d’alta muntanya perceben el seu entorn natural i com es relacionen amb la natura alhora que es van recollir dades etnogràfiques sobre els sabers populars, ambdues qüestions analitzades a partir de la construcció de les identitats individuals i col·lectives en aquestes valls; durant la segona estada, la seva recerca es va centrar en l’etnografia del paisatge, en les identitats i en els nous models socioeconòmics emergents en contextos de despoblació i canvi climàtic.

Des del 2012, està fent prospeccions etnogràfiques i avaluacions entorn de la reintroducció i la recuperació d’espècies animals al Pirineu català i en d’altres indrets naturals de Catalunya, amb especial atenció a la reintroducció de l’os bru i la recuperació del llop i de la llúdriga.

2.- Societats nòrdiques. Aquesta línia de recerca s’inicia al 2001 i actualment continua activa. Ha fet dues estades etnogràfiques a Oslo (Noruega) al 2002 i al 2004, les quals van tenir com un dels objectius principals de recerca la identitat nacional noruega i la relació amb la natura i el paisatge com a elements principals de l’educació i en la transmissió identitària als infants. Centrant-se en l’Antropologia del paisatge i en la construcció de les identitats socioculturals, aquesta línia de recerca posa el focus d’atenció en com les societats nòrdiques perceben el paisatge i com l’individu i el conjunt de la societat s’hi relacionen.

Des del 2019 està treballant també amb el cas islandès i suec.

3.- Des del 2019 porta a terme treball de camp entorn del simbolisme, del ritual i de les formes terapèutiques dels misticismes i les espiritualitats contemporànies a Catalunya.

Aquesta línia de recerca se situa dins del marc de l’Eco-espiritualitat i en com les societats humanes es relacionen amb la noció de Mare Terra, l’entorn natural i la resta d’espècies que habiten el planeta a través dels sistemes de creences, del simbolisme i dels rituals.

E-mail: irina.casado@uab.cat

Enllaços: https://uab.academia.edu/IrinaCasadoiAij%C3%B3n

https://www.researchgate.net/profile/Irina-Casado-I-Aijon

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4601-565X