Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Antropologia Social i Cultural

AHCISP

AHCISP (Antropologia i Història de la Construcció d’Identitats Socials i Polítiques) és un grup de recerca fundat l’any 2003 per la catedràtica en antropologia, Dra. Verena Stolcke, i reconegut per l’AGAUR des de 2005. Es centra en l’anàlisi de la relació natura-cultura en les seves manifestacions socials, amb una perspectiva històrica i etnogràfica, i un enfocament comparatiu i interdisciplinari.

S’estructura en 4 línies temàtiques:

1) Construcció de categories classificatòries i processos d’identificació i exclusió a través de la intersecció de diferents eixos d’opressió (raça, classe, gènere), i els seus efectes polítics en moviments socials i anàlisi de conflictes;

2) Dimensions rituals de les societats humanes;

3) Mobilitats humanes, tradicionals i contemporànies, incloent el turisme i els seus efectes;

4) Dimensions culturals de les relacions mediambientals, incloent el grup GIRHAC-AHCISP, grup de recerca creat per la Dra.Sílvia Álvarez i integrat a AHCISP des de 2023.

Totes les línies estan travessades per una perspectiva transversal de gènere i històrica, vinculada als estudis colonials i postcolonials. Alhora també s’hi estudia el Patrimoni en tant que fenomen present en molts dels elements inclosos en les 4 línies (com a element identitari, ritual, turístic o mediambiental).

El grup inclou especialistes en aquestes temàtiques i en comunitats autòctones d’Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa.

AHCISP ha dut a terme diferents projectes de recerca finançats dels quals han sortit diferents publicacions, llibres i articles en revistes d’impacte. Actualment ha estat reconegut com a grup de recerca consolidat SGR per l’AGAUR ( 2021SGR00193)

Coordinació: Montserrat Ventura i Oller

Més informació a: webs.uab.cat/ahcisp