Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Sònia Boadas i Javier Rodrigo reben una beca Leonardo en l'àmbit de les humanitats

25 oct. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La professora del Departament de Filologia Espanyola Sònia Boadas i l'investigador ICREA Acadèmia i professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània Javier Rodrigo han estat guardonats amb sengles beques Leonardo de la Fundació BBVA en l'àmbit de les humanitats.

Beques Leonardo

La Fundació BBVA ha atorgat una beca Leonardo a Sònia Boadas, professora del Departament de Filologia Espanyola de la UAB, i a l'investigador ICREA Acadèmia i professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB Javier Rodrigo per desenvolupar els seus projectes en l’àmbit de les humanitats.

Javier Rodrigo (Saragossa, 1977) és investigador del programa ICREA Acadèmia i catedràtic acreditat. Doctor en Història Contemporània per l'Institut Universitari Europeu de Florència, va ser investigador Ramón y Cajal. És autor o coordinador de més de 20 llibres sobre violència, feixisme, guerres civils, desplaçaments forçosos o camps de concentració. És investigador principal del projecte europeu Horitzó 2020 SO-CLOSE, sobre la història i el present dels refugiats i desplaçats forçosos a Europa, i de POS-C-WARS, sobre les postguerres civils a Europa. Des del 2023 coordinarà el projecte WIRE sobre les resistències antitotalitàries femenines a Europa. Els seus darrers llibres són Generalísimo. Las vidas de Francisco Franco (1892-2020), a Galàxia Gutenberg, i Ellos, los fascistas. La banalización del fascismo y la crisis de la democracia, a Deusto (amb Maximiliano Fuentes).

Rodrigo desenvoluparà el projecte «VOLGA, La violència contra les dones en el marc de la guerra contra la guerrilla a Espanya, 1936-1952». L'objectiu central del projecte és analitzar les formes de violència contra les guerrilleres i, sobretot, les col·laboradores amb la guerrilla antifranquista a l'Espanya de la Guerra Civil i la postguerra. L'estudi en profunditat de la violència sexuada, és a dir, aquella determinada per qüestions de gènere, permetrà conèixer amb més detall no només les pràctiques violentes del Nou Estat franquista, sinó també els objectius que perseguia amb la identificació, reclusió i eliminació de les dones que representaven l'anomenada antiEspanya. VOLGA contribuirà a visibilitzar-les mitjançant el coneixement de les seves històries, contextos i botxins.

Sònia Boadas Cabarrocas (Llagostera, Girona, 1984) és professora Serra Húnter de Literatura Espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), membre del comitè científic de PROLOPE (Grup de recerca sobre Lope de Vega, UAB) i ha estat investigadora principal del projecte Theatheor sobre teatre del Segle d'Or, finançat per les accions Marie Curie. Ha format part de 16 projectes d’R+D+i nacionals i internacionals i les seves publicacions inclouen dues monografies, sis edicions crítiques i més de 40 capítols de llibres i articles a revistes científiques, així com l'edició de tres volums col·lectius i la coordinació de quatre números monogràfics.

Amb el projecte «CREATEXT: la creació del text dramàtic al Segle d'Or», Sònia Boadas vol analitzar sis manuscrits autògrafs de Lope de Vega per contrastar la hipòtesi, mai explorada fins ara, d'un treball col·laboratiu en la creació i revisió de les seves comèdies. És possible que Lope treballés juntament amb altres agents del sistema teatral per consensuar el text final? L'experiència de Boadas en fotografia espectral i en anàlisi química amb espectrometria —tècniques que permeten recuperar fragments il·legibles per ratllades, determinar les fases de reescriptura de diferents passatges o diferenciar les tintes d'un mateix manuscrit— serà clau per al projecte.

Beques Leonardo

Les Beques Leonardo es destinen a donar suport a projectes personals d'investigadors i creadors culturals en estadis intermedis de la seva carrera, entre els 30 i els 45 anys, que es caracteritzin per una producció científica, tecnològica o cultural significativa. La destinació específica de la beca, dotada amb fins a 40.000 euros, admet una gran flexibilitat, s’adequa a les necessitats concretes de cada projecte i es pot desenvolupar en un termini temporal d'entre 12 i 18 mesos. En aquesta convocatòria del 2022 s'han rebut un total de 884 sol·licituds, 60 de les quals han estat seleccionades.

 

Dins de