Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Durant el 2023 es van identificar 45 processos i negociacions de pau al món

18 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’Escola de Cultura de Pau de la UAB ha publicat un any més el seu anuari Negociaciones de paz 2023. Análisis de tendencias y escenarios, en què recull informació sobre els 45 processos i negociacions de pau que es van desenvolupar al món durant el 2023. 

Mapa países con procesos y negociaciones de paz en 2023

Segons la nova edició de l’informe, s’ha identificat un augment en el nombre de processos i negociacions de pau analitzats a nivell mundial, sis més que l’any anterior. D’aquests 45 processos i negociacions de pau, 18 van produir-se a l'Àfrica, 10 a l'Àsia i el Pacífic, 6 a Europa, 6 a Amèrica i 5 a Orient Mitjà. Com en edicions anteriors, a l’informe l'Àfrica continua sent un any més el continent amb més negociacions registrades. L’Organització de les Nacions Unides va estar involucrada en el 60 % d’aquests processos. 
 
Si seguim la progressió dels dos anys anteriors (37 processos l’any 2021 i 39 el 2022), aquest 2023 experimenta un fort augment. Tot i això, no s’assoleixen els nivells del 2018, amb 49 casos, i del 2019, amb 50 casos. Cal recalcar que alhora, al 2023 el nombre de conflictes va incrementar i es va intensificar la violència en nombroses crisis, com en el cas d’Israel i Palestina i en d’altres conflictes d’alta intensitat com els del Sudan, Mali, el Sahel Occidental, la República Democràtica del Congo, Somàlia, Myanmar i Pakistan. 
 
En la gran majoria de les negociacions de pau no es van dissenyar mecanismes específics de participació per a les dones, ni es van tenir en compte qüestions de gènere ni el reconeixement dels drets de les dones i de la població LGTBIQ+. Les actuacions es van centrar en temes crucials de discussió de diversos processos de pau, com la recerca de treves, altos al foc i cessaments d’hostilitats. Va ser el cas del context palestinoisraelià, en el qual es van activar diverses iniciatives diplomàtiques a mesura que transcorrien les setmanes i augmentaven les alertes sobre la gravíssima crisi humanitària i la comissió de genocidi a Gaza. 
 
Durant el 2023 va haver-hi tant avenços com retrocessos. Pel que fa als retrocessos que es van produir en les negociacions, podem destacar els casos de Mali, Sudan, Corea del Sud i Corea del Nord, Armènia i l'Azerbaidjan (Alt Karabakh), i la crisi a Gaza. Malgrat aquests retrocessos i les dificultats en nombrosos processos, també va haver-hi alguns escenaris en què es van produir apropaments i avenços, com ara a Moçambic, a Casamance (Senegal), a Tigre (Etiòpia), a Filipines amb els grups NDF, MILF i MNLF, al sud de Tailàndia i a Assam (Índia). 
 
Trobareu la publicació sencera i per capítols en aquesta pàgina

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides

Dins de