Sala de premsa Premsa i mitjans

Un 80% de les persones amb trastorn mental pateix discriminació

Un 80% de les persones amb trastorn mental ha patit discriminació
Istock/kieferpix
L’estudi “L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016” conclou que un 80% de les persones amb trastorns mentals a Catalunya pateix algun tipus de discriminació. Elaborat per la UAB i Spora Sinergies per a Obertament, el treball indica que aquest tracte discriminatori es dóna en gairebé tots els àmbits de la seva vida.

03/10/2016

La recerca indica també que més de la meitat, el 55% se sent discriminat “força o molt freqüentment”. Entre els principals comportaments discriminatoris hi ha la sobreprotecció i control -51,6%- l’evitació i el rebuig -50,7%-, el menyspreu, les burles els insults o la coacció -47,4% i les agressions físiques o sexuals -11,9%-.

El tracte discriminatori es produeix en tots el àmbits de la vida quotidiana dels afectats, amb principal incidència en la família –56,4%- amistats -53,1%- els serveis de salut -47,5%- feina -40,6%-, parella -40% i àmbit educatiu -34,2%.

L’estigmatització i el tracte discriminatori porta a la majoria a ocultar que pateix un trastorn mental -82,4%- i a deixar de fer activitats de lleure – un 40,9%- o d’expressar la seva opinió públicament -39%-.

Pel que fa a l’àmbit laboral, l’estudi destaca que la taxa d’atur entre aquestes persones es del 61. A més, un 78,9% ha ocultat que patia un trastorn en una entrevista de feina. Dels que no ho van amagar, un 19,2% afirma haver estat tractat injustament.

En total en l’estudi han participat 112 persones, repartides en 14 grups focals: d’afectats, familiars, professionals de salut mental, salut, recursos humans, sector educatiu i de jovents, amb un total de  967 qüestionaris.

Els resultats obtinguts serviran perquè les entitats i institucions implicades centrin els seus esforços en els àmbits en què s’han detectat aquestes actituds discriminatòries, amb especial incidència en l’educatiu, el laboral i el de l’atenció sanitària.

L’estudi “L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016” s’ha dut a terme per explorar i identificar els factors psicosocials relacionat amb l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb un trastorn mental a Catalunya. Ha estat elaborat per investigadors del Departament de Psicologia Social de la UAB, coordinats pel professor Miquel Domènech, i la consultora social Spora Sinergies, amb el suport de l’obra Social la Caixa, per a Obertament, plataforma que agrupa diverses entitats contra l’estigmatizació i la discriminació de les persones afectades per trastorns mentals. La seva presentació ha tingut lloc divendres, 30 de setembre, en un acte que ha comptat amb la presència de la portaveu del govern català, Neus Munté.