Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB acull "Los niños de la guerra"

ExpoNensdelaguerra
La mostra, a l'espai expositiu de la Sala Teatre de la UAB, explica les vivències dels "niños de la guerra", a partir de les vivències del propis protagonistes, recollides, majoritàriament, en els documents textuals i gràfics del fons Centro Español de Moscú, donat per l’Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

22/11/2016

L'exposició mostra les vivències dels "nens de la guerra", a partir de les vivències del propis protagonistes recollides, majoritàriament, en els documents textuals i gràfics del fons Centro Español de Moscú, donat per l’Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

La inauguració de l'exposició es va fer el 23 de novembre, a l'Espai expositiu de la Sala Teatre de la UAB (plaça Cívica), a càrrec de la secretària de l’Asociación para la Creación del Archivo de la Guerra Civil (AGE), Dolores Cabra, i el cap de l’àrea del Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Fernández Trabal. També hi van participar la vicerectora de Comunicació i Promoció, Virginia Luzón, i la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Maria José Recoder.

L’exposició romandrà oberta des del dilluns 21 de novembre al 9 de desembre de 2016.

L’exposició explica la història dels anomenats “nens de la guerra” a partir de les vivències del propis protagonistes recollides, majoritàriament, en els documents textuals i gràfics del fons Centro Español de Moscú, donat per l’Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Narra un dels més bonics capítols de la solidaritat entre els pobles: l’acolliment dels nens refugiats de la Guerra. Va ser una actuació profundament humana i solidària, que crida positivament l’atenció en el context actual.

Entre el mes de març de 1937 i el novembre de 1938, en el marc d’un acord amb la Unió Soviètica, el Govern de la República va enviar a la URSS gairebé 3.000 nens i nenes per a protegir‐los de la Guerra. De Barcelona van sortir dues expedicions el juliol i novembre de 1938.

Molts eren orfes o fills de lluitadors al front i van ser subjectes d’una gran acollida popular i de les autoritats, però l’estada que havia de ser temporal es convertí en un exili forçós que marcaria del tot les seves vides.