Sala de premsa Premsa i mitjans

Qüestions relacionades amb les noves famílies, als seminaris AFIN

Familiesdiverses
Autoria Foto: Creative Commons
"L'aperitiu del dijous" són seminaris, oberts i gratuïts, que tracten de diferents qüestions relacionades amb els nous tipus de famílies que hi ha a la societat actualment. Les imparteixen professsorat i investigadors i investigadores de diferents universitats i centres de tot el món.

19/09/2017

El cicle s'estrena enguany el dijous, 21 de setembre, amb una xerrada sobre la recerca de famílies de naixement per part de joves adoptats al Nepal, de la investigadora FPU de la UAB, Chandra Clemente.

Un total de 10 seminaris, des del dijous, 21 de setembre, fins al dijous, 21 de desembre, serà el contingut de "L'aperitiu dels dijous", que organitza el grup AFIN de la UAB, vinculat al Departament d'Antropologia de l'Autònoma. Els seminaris tenen lloc al Centre AFIN, situat a l'edifici B-13, del carrer Vila Puig, del campus de Bellaterra. S'inicien a les 14 hores i s'acaben a les 16.00 hores.

Els seminaris, oberts i gratuïts, s'organitzen amb el suport de MINECO/FEDER, EU a través del projecte I+D "Del control de la natalitat a l'ansietat demogràfica: comunicació, secret i anonimat en les tecnologies reproductives del segle XXI".

El primer dels seminaris serà el dijous, 21 de setembre, i es titula "Volver a los orígenes: búsquedas de familias de nacimiento por jóvenes adoptados/as de Nepal", que serà impartit per l'antropòloga i investigadora predoctoral FPU AFIN-UAB, Chandra Kala Clemente Martínez. Segons la investigadora, a Occident l'adopció ha implicat la separació de famílies de naixement i i als seus fills i filles i l'eliminació de la relació parental entre ambdós, i cada vegada més persones adoptades i famílies adoptives s'interessen en conèixer les històries adoptives dels seus fills.

Espanya és un dels paisos receptors amb més  persones adoptades transnacionalment. Més de 54.000 persones van ser adoptades des de 1997, principalment d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina. El "boom" de les adopcions d'Espanya està ara arriban a l'adolescència i la primera joventut i moltes persones han començat a preguntar-se ara pels seus origens i a fer viatges per contactar amb els seus origens familiars.

La investigadora té una doble vinculació amb l'adopció: per una banda, aquesta pràctica és objecte del seu estudi, i d'altra banda, forma part de la seva pròpia experiència personal ja que ella és una persona adaptada de Nepal.

PROGRAMA DE SEMINARIS "L'APERITIU DELS DIJOUS"

21 de setembre 2017- Volver a los orígenes: búsquedas de familias de nacimiento por jóvenes adoptados/as de Nepal. Chandra Clemente. Antropòloga. Màster en Antropologia. Investigadora predoctoral FPU AFIN-UAB.

28 de setembre 2017- Autonomía de los y las jóvenes en las ciudades. Nadja Monnet. Doctora en Antropologia. Professora ENSAMarseille (França).

5 d’octubre 2017- Per la corda fluixa. Respostes davant el repte i el risc de ser docent i LGBT. Eloi Biosca. Doctor en Pedagogia. Catedràtic d’ensenyament secundari en actiu.

19 d’octubre 2017- Intercambios reproductivos interseccionales entre hombres gays y gestantes en Estados Unidos. Marcin Smietana. Doctor en Sociologia. Investigador al Reproductive Sociology Research Group, University of Cambridge (Regne Unit).

26 d’octubre 2017- Apropiación de niños y búsqueda de orígenes en Argentina. Soledad Gesteira. Doctora en Antropologia. Carla Villalta. Doctora en Antropologia. Professora Universidad de Buenos Aires.

9 de novembre- Cuidados enfermeros y ámbito relacional. Abordaje de los profesionales masculinos. Antonia Arreciado. Doctora en Infermeria. Professora UAB.

23 de novembre-Visibilizando el lugar de los padres de origen en la adopción. Irene Salvo. Doctora en Psicologia. Investigadora post-doctoral FONDECYT (Xile).

30 de novembre- Análisis de la práctica profesional. Sostener el sentido del Trabajo Social. Jordi Solé Blanch. Doctor en Pedagogia. Professor UOC.

14 de desembre- Homonegeneidad en la escuela. La cultura del diagnóstico y el riesgo. Macarena García. Doctora en Antropologia i Estudis Culturals. Investigadora en CEPPE. Universidad Católica (Xile).

21 de desembre- Ensamblajes Zurdos: para una articulación política trans-identitaria. Joan Pujol. Doctor en Psicologia Social. Professor UAB. Marisela Montenegro. Doctora en Psicologia Social. Professora UAB.