Sala de premsa Premsa i mitjans

Mercedes Unzeta ha estat reconeguda en l'acte institucional del Dia de les Dones

ActeDonaUnzeta
El dimecres, 8 de març, a les 12 hores, s'ha celebrat l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones Treballadores a Rectorat, que enguany ha reconegut la figura de Mercedes Unzeta, catedràtica emèrita del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular.

22/02/2017

L'acte institucional de la UAB que commemora el Dia Internacional de les Dones ha reconegut enguany la trajectòria de la professora Mercedes Unzeta, doctora en Química i catedràtica emèrita del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, amb una llarga i reconeguda carrera docent, científica i de gestió universitària com a vicerectora. Procedent d'una família de cinc germans, ha agraït a la UAB, i sobretot als seus pares, fills i marit, el suport que sempre ha rebut, i ha explicat que "els meus pares em van transmetre grans valors com ara que els diners no duren per sempre, tant com vénen, se'n van; però en canvi, el coneixement, sempre queda, i d'aquí la importància de treballar per adquirir-lo". Tots els participants en l'acte han destacat de Mercedes Unzeta la seva capacitat de treball, entusiasme i generositat.

La presentació de l'homenatjada ha anat a càrrec d'Elisenda Sanz, investigadora del Departament de Biologia Cel.lular, de Fisiologia i d'Immunologia, que ha fet un exhaustiu recorregut per la trajectòria professional de la professora Unzeta: entre d'altres dades, des del 1975 fins al 2014 ha impartit docència a la Facultat de Medicina; va ser visiting professor a diverses universitats, entre elles a la Trinity College a Dublin; ha aconseguit contractes d'I+D importants, sis patents internacionals i dues nacionals; té 115 articles indexats i 8 capítols de llibre; ha dirigit 12 tesis i 27 tesines. Elisenda Sanz també ha explicat que Mercedes Unzeta va contribuir fermament a la internacionalització de la UAB en la seva etapa com a vicerectora (del 2006 al 2012, amb els rectors Lluís Ferrer i Ana Ripoll). "Sincerament, penso que som uns privilegiats per poder estar a la UAB -malgrat que sempre hi ha qui es queixa-, i la meva etapa com a vicerectora va ser una forma de tornar tot el que jo havia rebut de la UAB" ha dit en l'emotiu acte.

Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tècnic (2006) i una de les 10 dones més destacades en l’àmbit acadèmic al ranking de les “Top 100 mujeres líderes en España” -de la plataforma Mujeres&Compañía, que selecciona mitjançant 50 experts 100 dones de 10 àmbits diferents-, la professora Unzeta dirigeix un grup de recerca a l'Institut de Neurociències de la UAB especialitzat en l'estudi de l'estrès oxidatiu en el context de les malalties neurodegeneratives. Doctora en Química, la seva investigació se centra en el concepte d’unitat neurovascular i la seva relació amb el mal d'Alzheimer. Ha participat en destacats projectes d'investigació finançats per la Unió Europea.

La professora Unzeta ha mencionat en el seu parlament, en recollir el guardó, la importància en la carrera investigadora de l'època postdoctoral, "que és crucial per a una dona, perquè és quan cal fer estades internacionals i publicacions, i és aquí on es produeix un decalatge entre els homes i les dones que fins el moment no exisita, perquè acostuma a coincidir amb la maternitat". I s'ha preguntat "com pot assumir la dona més responsabilitat professional si continua recaient la responsabilitat dels fills i filles en ella?".

Prèviament a les seves paraules, la Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, ha iniciat la seva intervenció donant resposat a la pregunta de per què calen polítiques de gènere a l'àmbit universitari: "perque persisteix la desigualtat de gènere, ja que la universitat no viu aïllada de la societat i a la societat persisteix la desigualtat". I ha desgranat els sis àmbits en els que considera que es manifesten les desigualtats. El seu parlament, clar i rotund amb aquestes desigualtats, no ha estat absent d'autocrítica cap a la pròpia universitat. S'ha preguntat "quants graduats de la UAB saben les diferències entre gènere i sexe?" o "quantes investigacions fetes a la universitat contemplen la perspectiva de gènere en les seves recerques?".

A continuació, la Directora  de l'Observatori per a la Igualtat, Joana Gallego, ha fet el seu parlament. Ha dit que, nomenada fa tres mesos, ha recollit el fruït de les anteriors quatre directores, que ha mencionat, i ha detallat els reptes que té l'Observatori per endavant: finalitzar el projecte EGERA, reactivar el Consell Assessor, reactivar la figura de el/la responsable d'Igualtat de cada centre, acabar el 3er Pla d'Igualtat de la UAB i encetar-ne un de nou, implementar un Pla de Discapacitat i establir un major contacte amb associacions i col.lectius de la universitat.

A continuació s'ha projectat un vídeo, realitzat per l'Observatori per la Igualtat de la UAB, sobre la figura de Mercedes Unzeta, en la que apareixia ella i algunes de les persones amb les que ha col.laborat i treballat al llarg de tots aquests anys.

Abans de finalitzar l'acte, s'ha impartit la conferència Innovaciones de género y salud a càrrec de Maria Teresa Ruíz Cantero, professora de Medicina a la Universitat d'Alacant i especialitzada en el biaix de gènere en la salut.

La rectora Margarita Arboix ha tancat l'acte, felicitant a Mercedes Unzeta, i agraint l'assistència de tots els participants a l'acte, que han omplert la sala d'actes de Rectorat.

Tot seguit, a l'exterior de l'edifici de Rectorat, la colla castellera Ganàpies ha aixecat un pilar femení.

DIA DE LA DONA A LA UAB
Durant tota la setmana del 8 de març, i al llarg de tot el mes, tindran lloc diferents activitats al campus de la UAB per commemorar el Dia internacional de les Dones Treballadores: cinèforums, xerrades, tallers, taules rodones, presentacions de llibres, vídeo-fòrums, exposicions, entre d'altres. Podeu consultar el programa de totes les activitats aquí.

També actes commemoratius a les facultats, com ara la xerrada "Feminisme de butxaca", que impartirà el 8 de març, Bel Olid, traductora i professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB, a les 11 h, a la sala de graus de la Facultat de Ciències de l’Educació.

El dimarts, 4 d'abril, les activitats es clouran amb una Marató de Debats Ràpids de la UAB sobre gènere i ciència, a les 10 h. del matí. Durant tot el mes de març es podran veure diferents exposicions com ara una sobre la violència masclista en la parella (a Psicologia), les dones de ciència (a Ciències),  dones astrònomes(també a Ciències), dones que dónen la talla (a la plaça Cívica) i dones treballadores de l'època moderna (a Filosofia i Lletres).
 
Programa d'activitats UAB per celebrar el Dia de les Dones Treballadores