Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB participa en la 19a edició de la Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència, del 14 al 23 de novembre, aplegarà al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona diverses activitats de divulgació científica, com tallers, portes obertes, conferències i la tradicional gimcana geològica.

10/11/2014

Les activitats, organitzades per la UAB i per diversos instituts i centres de recerca de l’UAB-CEI, s’emmarquen en la 19a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya, un programa que té lloc a localitats de tota Catalunya. Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, i la col·laboració de Gas Natural Fenosa, Esteve, Obra Social “la Caixa” i Movistar, les activitats tindran lloc del 14 al 23 de novembre.
 
La setmana s’inaugurarà al Parlament de Catalunya dilluns 17 de novembre a les 10h amb les intervencions de la M. Hble. Sra. Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya; l’Hble. Sr. Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement; el Dr. Antoni Esteve, president de l’FCRi; i el Dr. Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
 
La conferència inaugural, amb el títol “Podem eradicar la infecció per VIH en les persones infectades? Paper de la vacuna terapèutica”, anirà a càrrec del Dr. Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.
 
Com a novetat, l’acte inaugural anirà seguit, a partir de les 11h i fins a les 14h, d’un dels esdeveniments centrals de l’SC’14, la jornada "Vacunes, ciència i societat", organitzada per l’IEC i l’FCRi amb el suport del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT).
 
Els temes centrals de l’edició d’enguany són la cristal·lografia i la biotecnologia amb motiu de la celebració, aquest 2014, de l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’Any de la Biotecnologia.
 
PROGRAMA D’ACTIVITATS A LA UAB
 
14 de novembre
 
Exposició: Presentació del web en català “ExperiencingMaths”
 
Aquesta exposició virtual interactiva sobre les matemàtiques es va fer per iniciativa i amb el suport de la UNESCO per Centre-Sciences, Centre de Cultura Científica amb base a Orléans (França). És per a tots aquells que tenen curiositat per les matemàtiques i la ciència en general i en particular per als professors i per als estudiants – principalment els de l’escola secundària. Des de la seva aparició multilingüe (francés-anglès-español-portugués), havent estat traduïda posteriorment a l’àrab, es presenta ara la traducció al català, a iniciativa de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, amb el suport del Centre de Recerca Matemàtica i el Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, que s’ha encarregat de realitzar-la.
 
Hora: de 17h a 19h
Lloc: Institut d’Estudis Catalans. (Carrer del Carme, 47. Barcelona, 08001)
Organitza: Centre de Recerca Matemàtica (CRM), Departament de Matemàtiques de la UAB i UNESCO Andorra.
 
 
17 de novembre
 
Presentació: Què vol dir fer recerca en Matemàtiques?
 
La Matemàtica és bàsicament per a la majoria dels científics un llenguatge per modelitzar, analitzar i entendre el món que ens envolta. Per a molts matemàtics professionals, la Matemàtica és també quelcom amb vida pròpia, que treballa amb conceptes universals i atemporals, independents de les modes, que poden ser aplicades a curt o a llarg termini. Per a tots, la recerca en Matemàtiques és creació i passió. Aquestes múltiples cares de les Matemàtiques i del seu paper, de la seva utilitat, a la ciència moderna és quelcom desconegut en gran mesura pels joves, pels estudiants de batxillerat. La imatge social del matemàtic professional sofreix de molts estereotips bastant allunyats de la realitat. L’activitat que es proposa consisteix en una visita al Centre de Recerca Matemàtica i en una presentació adreçada a conèixer de primera mà què vol dir fer recerca en Matemàtiques avui. Es tracta no solament de saber en què es fa recerca i perquè és útil, sinó també de com és la vida de cada dia d’un investigador jove i de com encaren el procés creatiu d’obtenir una Tesi doctoral. La presentació anirà a càrrec del col·lectiu d’estudiants doctorals del CRM, joves que fa uns anys eren estudiants de batxillerat amb una idea molt vaga sobre allò que avui fan.
 
Hora: de 17h a 19h
Lloc: Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
Organitza: Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
 
Del 17 al 21 de novembre
 
Portes obertes: Espai Museístic de Microelectrònica
 
L’activitat consisteix en l’entrada lliure, en horaris determinats, a l’Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l’Institut de  Microelectrònica de Barcelona. L’Espai Museístic mostra què són els  xips de silici i com es fabriquen. Per fer-ho, exhibeix equips que s’utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i  circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es realitza amb una persona de l’institut que actúa com a guia. Pot també visitar-se, des del passadís exterior, la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació, si això no interfereix en l’activitat de la sala en el moment en què es realitza la visita.
 
Hora: De 10h a 13 i de 15h a 17h. (cal reserva prèvia)
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC).
Organitza: Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC).
 
 
Portes obertes: Visita guiada pel CRESA

En aquesta activitat els estudiants de batxillerat i de cicles formatius podran visitar les instal·lacions tecnològicament avançades del CReSA, úniques a Catalunya, amb laboratoris de bioseguretat de nivel 2 i estabularis de nivell de seguretat 3. A més, els estudiants podran conèixer el treball dels investigadors per a millorar la sanitat dels animals de producció (vaques, ovelles, porcs, aus…), com és la cerca de vacunes innovadores i eficaces, l’estudi sobre la resposta immunològica, el desenvolupament de tècniques diagnòstiques o els plans de vigilància i control de malalties.
 
Hora: de 10h a 13h.
Lloc: Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA)
Organitza: Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA)
 
19 de novembre
 
Presentació: Intel·ligència artificial: què és i aplicacions pràctiques, a càrrec de Ramon López de Mántaras i Pere Garcia.

Introducció a la intel·ligència artificial a càrrec de Ramon López de Mántaras (director) i Pere Garcia (co-director de la Unitat de Desenvolupament Tecnològic) seguida de demostracions pràctiques de diferents projectes: projecte ACE (Autonomic Software Engineering for online Cultural Experiences), aplicació per accedir a museus, galeries d’art i teatres mitjançant dispositius tipus iPad; projecte PRAISE, xarxa social per a l'educació musical basada amb la col·laboració; projecte COR, simulació d’un escenari de col·laboració entre DRONES (vehicle aeri sense pilotatge humà) per monitoritzar grans superfícies en situacions d’emergència; projecte TAP, recomanació i confecció de viatges personalitzats; i projecte SmartExFood, sistema de recomanació per a una alimentació sana.
 
Hora: de 10h a 12h
Lloc: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (CSIC).
Organitza: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (CSIC).


Taller: Fecundació in vitro en animals de granja, a càrrec de Maria Teresa Mogas Amorós.
 
Una fecundació in vitro consisteix en aconseguir en el laboratori que els oòcits i els espermatozoides segueixin els mateixos processos fisiològics que passen durant el període previ a la fecundació o en el propi procés de la fecundació. Un cop fecundats els embrions es mantindran en cultiu in vitro per transferir-los a l’úter de la femella per tal d’iniciar una gestació. S’explicaran tots els passos d’aquest tipus de fecundació en animals de granja.
 
Hora: de 10.30h a 13h.
Lloc: Biblioteca Can Llaurador de Teià
Organitza: Observatori de la Difusió de la Ciència (ODC) i Facultat de Veterinària

 
Presentació: Què poden fer les Matemàtiques a la recerca en Biotecnologia?, a càrrec de Tomás Alarcón i Ivon Rodríguez.
 
El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) planteja aquesta activitat dins la programació de la Setmana de la Ciència en el context de l’any de la Biotecnologia.
 
Potser no és prou ben conegut pel públic en general i els joves en particular que la recerca en Matemàtiques presenta unes interfícies cada cop més significatives amb multitud de disciplines científiques. El poder modelitzador i de simulació de la tecnologia matemàtica és molt gran, i s’està convertint en un complement molt important en la recerca col·laborativa, amb un cost molt menor. Una de les interfícies més potents actualment és amb la Biologia i les Ciències de la Salud en general, i particularment amb la Biotecnologia.
 
L’activitat que es proposa té per finalitat explicar alguns dels aspectes d’aquesta interacció Matemàtiques-Biotecnología en els quals el CRM està implicat. L’activitat consistirà en una visita al centre, que inclou el laboratori experimental de Reologia i Microfluidica del CRM, i en una exposició a càrrec d’investigadors del centre actius en aquest tipus de recerca.
 
Hora: de 17h a 19h
Lloc: Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
Organitza: Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
 
 
Conferència: Materials 2.0, a càrrec de Jordi Faraudo.

En aquesta xerrada es donarà una perspectiva personal del dia a dia en la recerca en ciència de materials i, a través d'alguns exemples concrets, volem mostrar com amb la combinació de tècniques per ordinador avançades i conceptes científics bàsics podem ajudar a resoldre problemes reals que poden tenir impacte en la nostra societat.
 
Hora: 10.30h
Lloc: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
 
 
21 de novembre
 
Taller: Gimcana Geoeducativa

Activitat adreçada a alumnes d’ESO i batxillerat que se celebra anualment des de 2009. Consisteix en una mena de gimcana científica pel campus. Caldrà trobar una sèrie de punts de control on es realitzaran proves de caire geològic i paleontològic (identificació de roques, minerals, fòssils, anàlegs extraterrestres, obtenció d’aigua freàtica), a més durant el recorregut entre els punts de control caldrà identificar materials geològics que en molts casos constitueixen el material de construcció de part del patrimoni artístic del Campus.
 
Hora: de 10.30h a 13.30h.
Lloc: Tot el campus de la UAB
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
 
 
Presentació: Lliurament dels premis del Concurs de Dibuix “Quan jo sigui paleontòleg…”.

Acte de lliurament de premis del concurs de dibuix del Museu de l’ICP “Quan jo sigui paleontòleg…”. L’edició d’enguany va al voltant de l’esquelet de triceratop que s’exposa a la primera planta. 
 
Hora: de 18h a 19h.
Lloc: Museu de l’ICP a Sabadell. C/ Escola Industrial, 23, Sabadell.
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.


Més informació al web de la Setmana de la Ciència 2014