Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB investirà tres nous doctors 'honoris causa'

Tatsuo Itoh, Timothy Jerome Kehoe i Francisco José Ayala
La UAB ha aprovat el nomenament com a doctors honoris causa de tres científics de primer nivell mundial: Tatsuo Itoh, a proposta de l'Escola d'Enginyeria; Timothy Jerome Kehoe, a proposta de la Facultat d'Economia i Empresa; i Francisco José Ayala, a proposta de la Facultat de Biociències.

19/03/2015

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat el nomenament de tres nous doctors honoris causa: l'enginyer Tatsuo Itoh, l'economista Timothy Jerome Kehoe i el biòleg Francisco José Ayala. La Universitat distingeix així tres personalitats mundialment reconegudes a les seves disciplines respectives.

Primer 'honoris causa' de l'Escola d'Enginyeria

Tatsuo Itoh, professor de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), és el primer doctor honoris causa proposat per l'Escola d'Enginyeria. Es tracta de, probablement, l'investigador més influent en el camp de l'enginyeria de radiofreqüència i microones en l'actualitat, com demostren els seus 48 llibres i capítols de llibre, més de 440 articles publicats, 80 tesis dirigides, deu patents i més de 32.000 citacions segons Google Scholar.

Entre les seves aportacions, destaca el disseny de circuits de comunicacions i antenes sobre la base dels anomenats metamaterials, camp en el qual, Itoh és un dels grans pioners. Els seus treballs han obert un paradigma nou on els elements constitutius clàssics dels circuits de comunicacions són substituïts per línies artificials inspirades en metamaterials, possibilitant així prestacions i funcionalitats impensables fins fa uns anys.

Itoh, a més, ha estat una font d'inspiració i un col·laborador valuós per als investigadors de la UAB implicats en aquest camp de recerca; especialment, el Grup (i centre de TECNIO) CIMITEC del Departament d'Enginyeria Electrònica.

Una llarga relació amb la Facultat d'Economia i Empresa

Timothy Jerome Kehoe, doctor en economia per la Universitat de Yale i professor a la Universitat de Minnesota (ambdues d'Estats Units), ha estat proposat com a doctor honoris causa per la Facultat d'Economia i Empresa.

Ha exercit la docència també a la Universitat de Wesleyan, al Massachusetts Institute of Technology i, al Regne Unit, a la Universitat de Cambridge. El 1991 va ser escollit soci de la Ecometric Society, un dels màxims honors als que pot aspirar un economista acadèmic actualment. És un reconegut especialista en macroeconomia dinàmica. Assessora la Reserva Federal d'Estats Units i investiga les recessions econòmiques. Ha assessorat també els governs d'Espanya, Mèxic i Panamà.

Kehoe manté una perllongada relació amb la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, on ha estat professor visitant durant diversos períodes des de 1983 i va pronunciar la lliçó inaugural del curs 2012-2013. Col·labora amb l'institut de recerca MOVE (Markets, Organizations and Votes in Economics), va ser codirector del Model d'Equilibri General Aplicat (MEGA) i forma part del Consell Científic de la Barcelona Graduate School of Economics.

Especialista en biologia evolutiva

Pel que fa a Francisco José Ayala, professor de la Universitat de Califòrnia distingit amb el Premi Templeton del 2010, ha estat proposat com a doctor honoris causa per la Facultat de Biociències.

Ayala és especialista en biologia evolutiva i està considerat un dels científics espanyols més destacats de l'actualitat. Després d'estudiar a Salamanca, va emprendre la seva carrera acadèmica als Estats Units, on s'ha desenvolupat íntegrament. La seva recerca s'ha centrat en el rellotge molecular de l'evolució, és a dir, en l'estudi de les seqüències de proteïnes per a la reconstrucció de la història evolutiva. El seu grup de recerca ha estudiat també l'origen i evolució dels introns, els pseudogens o l'expressió ectòpica, entre altres qüestions. A més, Ayala ha investigat l'origen de la malària i altres malalties parasitàries i és especialista en filosofia de la biologia, bioètica, relació entre la ciència i la religió i ensenyament de la teoria evolutiva a les escoles.

El nou honoris causa ha estat membre o president d'algunes de les principals acadèmies i associacions científiques, com ara l'Acadèmia de Ciències d'Estats Units, i va ser assessor del president Bill Clinton. El 2014, Ayala va oferir la conferència "¿Qué es el animal humano? Biología y cultura", a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, dins de l'XIè Congrés Internacional d'Ontologia, que va coordinar Víctor Gómez Pin, professor del Departament de Filosofia.