Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB i la Viquipèdia col·laboren per fer divulgació científica i aprenentage col·laboratiu

LogoViquipedia
Els estudiants de la UAB estan aportant continguts mitjançant articles a la Viquipèdia. D’aquesta forma, la universitat explora la divulgació del coneixement  alhora que innova en els seus mètodes didàctics, mentres que la Viquipèdia millora la qualitat dels seus continguts en interès de la societat.

03/07/2015

Els estudiants escriuen i actualitzen articles relacionats amb les assignatures que estan cursant, tutoritzats i avaluats pels professors de cada matèria. Aquest sistema, anomenat eduwiki, és una nova forma d’aprenentatge col·laboratiu, considerat un gran aliat en la docència. Durant el procés  els estudiants segueixen una formació per part dels responsables de Viquipèdia i dels seus professors universitaris, per tal d’ajustar els articles al contingut i estil de l’enciclopèdia on line més llegida del món.

Articles d’enginyeria sobre electrodomèstics
Aquest curs s’ha iniciat el primer viquiprojecte de carácter tècnic a la UAB, on hi han participat estudiants d’Enginyeria Informàtica aportant continguts sobre sistemes encastats (embebed System). Aquests són dispositius electrònics amb un ús concret, a diferència d’un ordinador que té un ús  genèric. Seria el cas de la majoria dels aparells electrònics que fem servir diàriament com el forn micrones, la centraleta del cotxe o el MODEM/router ADSL de casa.

El projecte s’ha enmarcat dins l’assignatura “Prototipat de Sistemes Encastats”, on els seus prop de 40 estudiants han hagut d’ampliar o millorar entrades relacionades amb conceptes o tecnologies en aquest camp. Per al professor Marius Morton, coordinador d’aquesta matèria, participar en aquesta iniciativa és important perquè “és una temàtica que, al meu entendre, no està prou explorada dins la Viquipèdia”.  Els alumnes d’Enginyeria Informàtica han après, amb aquest projecte d’eduwiki, a fer una redacció neutra i enciclopèdica d’un tema concret i van haver de consultar diverses fonts i saber-les referenciar.

Articles sobre Arqueologia
Aquest curs 2014/2015 en l’assignatura Arqueologia de les Societats Caçadores-recol·lectores del Grau d’Arqueologia s’han bolcat tots els jaciments paleolítics i mesolítics de Catalunya i s’ha començat a generar i ampliar el seu contingut pels estudiants.
 
El projecte pretén posar a la Viquipèdia el coneixement actual de l’Arqueologia Catalana a través de millorar continguts i fer-ne de nous.  Aquest projecte ha estat impulsat per la UAB, el CSIC, Amical Wikimedia i els Museus de les Mines Prehistòriques de Gavà, Museu d’Història de Sabadell, Museu Arqueològic de Banyoles i Parc Arqueològic de la Draga.
 
Estudis clàssics
El curs anterior es va crear Viquiclàssics, un portal de continguts sobre clàssics de la literatura que van aportar els estudiants de Grau d’Estudis Clàssics de la UAB i que aquest curs ha rebut el premi Didàscalia a experiències docents  atorgat per la revista Auriga.
 
Els estudiants de 2ni 3r curs del grau havien de crear un article, seguint els paràmetres dels articles de la Viquipèdia. A continuació hi havia un seguiment tutoritzat per part del professor fins a conseguir el vist-i-plau final. Aquest curs s’ha continuat amb l’experiència.
 
Per a Sebastià Giralt, professor de Filologia Llatina de la UAB i coordinador de Viquiclàssics, “és una experiència molt positiva perquè incrementa la motivació per part dels estudiants i els suposa un al·licient afegit el fet de veure publicat el seu treball en un mijà massiu com la Viquipèdia, i que no quedi guardat en un calaix”.

Amical Wikimedia promou la Viquipèdia, enciclopèdia lliure escrita per voluntaris, així com la resta de projectes germans mantinguts per la Fundació Wikimedia. Té 345 milions de visites mensuals, 430.000 articles en català i entre 1.500-2.000 editors que publiquen asiduament. L’entitat té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per a tothom en qualsevol llengua. L’any 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Aquests són els continguts que han aportat els estudiants de la UAB a Viquipèdia:
 
Arxivística:


Enginyeria:
Viquiprojecte:Encastats UAB

Fons Musicals:
Viquiprojecte:IFMuC

Estudis Clàssics (Viquiclàssics):
Viquiprojecte:Viquiclàssics/Ajuda Arqueologia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Arqueop%E8dia