Sala de premsa Premsa i mitjans

Jornades sobre trastorns mentals a la infantesa

B-DEBATE INc imatge
L’Institut de Neurociències de la UAB organitza les jornades B-DEBATE “Early life experiences: vulnerability or resilience?”, sobre els trastorns mentals a la infantesa i l’adolescència, els propers dies 25 i 26 d’octubre a CosmoCaixa Barcelona. 

07/10/2016

L’Institut de Neurociències de la UAB (INc), en col·laboració amb la CORE Salut Mental de la UAB, l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i l’Institute for the Study of Affective Neuroscience, organitza una trobada científica sobre els factors que influeixen en la vulnerabilitat i la resistència a l’estrès primerenc i en els trastorns mentals a l’infantesa i l’adolescència.

Les jornades, que tindran lloc els propers dies 25 i 26 d’octubre a CosmoCaixa Barcelona (C/ Isaac Newton, 26, Barcelona) s’emmarquen en les jornades B-DEBATE, una iniciativa de Biocat amb el suport de l'Obra Social “la Caixa” amb l’objectiu d’impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic per al debat, la col·laboració i l’intercanvi obert de coneixement entre experts de màxim prestigi nacional i internacional en l’abordatge de reptes complexos d’alt interès en ciències de la vida.

El Comitè Científic està format per diversos investigadors de l’Insitut de Neurociències (INc) de la UAB. Està liderat per Roser Nadal i Adolf Tobeña, i hi formen part Antonio Armario i Raül Andero, així com l’investigador de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron J. Antoni Ramos-Quiroga. El debat comptarà amb la participació d’investigadors nacionals i internacionals líders en el seu camp, com Gal Richter-Levin (University of Haifa, Israel); Carmen Sandi (Brain & Mind Institute, EPFL, Switzerland); Mathias V Schmidt (Max Planck Institute of Psychiatry, Germany); o Kerry Ressler (McLean Hospital - Harvard Medical School, USA), entre d’altres, que tractaran sobre com les experiències ambientals, positives i negatives, impacten a llarg termini en la conducta i la fisiologia del sistema nerviós.

Els trastorns mentals són la primera causa de discapacitat a les societats occidentals i suposen un 25% de tots els anys perduts deguts a discapacitat i la mort prematura. El Fòrum Econòmic Mundial ha reconegut que els trastorns mentals representen la principal càrrega econòmica, amb una projecció global que suposarà 6 trilions de dòlars anualment l’any 2030, més que la diabetis, el càncer i els trastorns pulmonars combinats.

Molts dels trastorns mentals (70%) comencen de forma primerenca a la vida (infantesa i adolescència) i són conseqüència de factors genètics, epigenètics i ambientals. Un dels factors ambientals més ben estudiat que predisposa a la psicopatologia és l’estrès primerenc. El coneixement dels factors responsables d’induir vulnerabilitat versus resistència als efectes de l’estrès primerenc pot tenir implicacions preventives i terapèutiques. Recentment s’ha vist que experiències “positives”, com l’enriquiment ambiental, també poden modular el desenvolupament del nostre sistema nerviós, a través de la inducció de canvis epigenètics que poden fins i tot ser transmesos a través de generacions.

Més informació i inscripcions a:
http://www.bdebate.org/en/forum/early-life-experiences-vulnerability-or-resilience