Sala de premsa Premsa i mitjans

Investiguen com visibilitzar la tasca del cuidador de gent gran

EventTogether
Autora Foto: CC-RAQUEL BANCHIO-European Project Together
L'ús de la fotografia vivencial per tal de millorar la qualitat de vida dels cuidadors de persones grans amb discapacitat o problemes de mobilitat centrarà el taller que organitza el grup de recerca LIPA de la UAB el dissabte, 11 de juny -en el marc del projecte europeu Together, que aquest agost tindrà els primers resultats- a la Biblioteca de Vollpelleres de Sant Cugat.

07/06/2016

Un equip format per cuidadores domiciliàries de Sant Cugat, professors de la UAB i una fotògrafa vivencial (Raquel Banchio) proposen pistes de salut i noves eines prosocials per viure millor el rol de cuidador i humanitzar aquesta tasca.

L’atenció a persones dependents –siguin nens o persones grans– provoca emocions oposades, i això en el cuidador pot generar cansament i esgotament. Tot cuidador pot optimitzar les seves pròpies estratègies per no només cuidar, sinó també acompanyar: ser flexible, resilient i creatiu; contenir, resoldre i decidir. Els investigadors consideren que "el cuidador que sap agafar perspectiva no només es pot cuidar a si mateix, sinó que també pot aprendre a connectar millor amb les necessitats dels altres".

Un equip format per cuidadores domiciliàries de Sant Cugat, professors de la UAB i una fotògrafa vivencial (Raquel Banchio) proposen pistes de salut i noves eines prosocials per viure millor el rol de cuidador o cuidadora; tot això, a través dels resultats del projecte europeu Together, el dissabte, 11 de juny, en un taller o trobada de treball.

A través de la fotografia vivencial de Raquel Banchio s'explicaran 4 històries, les de Yoshira, Antonio, Mayte i Carmen, per a veure com transcorre el dia a dia d'aquests cuidadors, i prendre així consciència del que implica cuidar un familiar o ser cuidador professional. "Aquest tipus de fotografia fa que el cuidador es vegi a sí mateix d'una manera com mai s'havia vist: com cuida i com mira, i axiò pot modificar la representació que té de si mateix i de la seva feina i a més pot reforçar comportaments positius cap als malalts i familiars", explica la investigadora Pilar Escotorin, de la UAB.

El grup LIPA (Laboratori d'Investigació Prosocial Aplicada) de la UAB porta més de 30 investigant amb quines eines es pot optimitzar en qualitat, frequència i quantitat de comportaments prosocials de les persones i grups. 

"La comunicació prosocial sana, preveu i repara danys de la comunicació agressiva; són els sentiments, actituds i comportaments d'ajut que es fan per beneficiar a l'altre", explica Pilar Escotorin, del grup LIPA-UAB i coordinadora del projecte a la UAB.

El projecte Together és un projecte europeu, liderat per Azienda Sanitaria Locale de Caserta (Itàlia). El projecte vol ajudar a visibilitzar la complexitat de la professió i prestigiar-la socialment.

S'ha implementat fins a l'agost del 2016 a Txèquia, Itàia i Àustria. En la fase experimental han participat uns 100 cuidadors dels tres països. A partir del 2016 la Unió Europea avaluarà i utilitzarà els resultats d'aquest i altres projectes similars amb l'objectu d'enfortir un sistema de formació i certificació europea dels cuidadors , donant un reconeixement així a les habilitats tècniques d'aquests professionals i reconeixent l'esforç que fan.

A la UAB ha liderat el prjecte Robert Roche i Pilar Escotorín, del grup interuniversitari LIPA. A més, ha col.laborat  el CORE de Salut Mental i, en aquesta fase de difusió, el Centre de Visió per Computació (CVC) a través del Living Lab de Vollpalleres (Sant Cugat del Vallès).

La trobada del 11 de juny aplegarà familiars i cuidadors, dins un concepte de transferència científica molt adequat al projecte, preparat amb la biblioteca, el CVC i l'AFA Vallès Occidental (Associació de Familiars i Pacients d'Alzheimer del Vallès Occidenal). Es donaran a conèixer 4 històries personals a través de 4 reportatges fotogràfics fets a cuidadors de Barcelona i Sant Cugat.

PROGRAMA TROBADA 11 DE JUNY (l'assistència és lliure i gratuïta; només cal inscriure's):
10.30
-Acompanyar i cuidar els altres prevenint l’esgotament. El Projecte Internacional TOGETHER (Lucía Cortés, cuidadora; Yoshira Porto, cuidadora; Dra. Pilar Escotorin, LIPA – UAB)

-Com connectar més i millor amb els altres. Un model de comunicació que sana i cuida la nostra salut mental: la comunicació prosocial (Dr. Robert Roche, LIPA-UAB)

-Entrenar la mirada a través de la fotografia: Fotografia Vivencial i Prosocialitat.  La fotografia com a recurs revelador. Presentació interactiva de la mostra fotogràfica del projecte TOGETHER: històries, casos i testimonis. (Raquel Banchio, fotògrafa i Dra.Pilar Escotorin)

13.30- Cloenda.

Més informació: https://cursoslipa.com/2016/05/23/dissabte-11-de-juny-familiars-i-cuidadors-testimonis-i-practiques-per-millorar-la-qualitat-de-vida/