Sala de premsa Premsa i mitjans

Hector Sangüesa, exalumne de la UAB, premiat a la International Genetically Engineered Machine (iGEM)

Hector Sangüesa premiat a la iGEM
Hector Sangüesa, exalumne del grau de biotecnologia de la UAB, ha estat premiat a la Internacional Genetically Engineered Machine (iGEM), junt amb els seus companys de la Universitat Técnica de Delft, on actualmente cursa un màster. Durant la competició 259 equips s'han donat cita a Boston.

07/10/2015

Hector Sangüesa Ferrer, antic alumne de biotecnologia de la UAB i actual estudiant a la Universidad Técnica de Delft (Països Baixos), ha resultat premiat a la Internacional Genetically Engineered Machine (iGEM). Aquesta competició,  definida pel Washington Post com “la copa del món de la ciència”, s’organitza a Boston cada any i es reuneixen equips estudiantils de les millors universitats del món. Aquest any, 259 equips s’han donat cita a la capital de Massachusetts per competir a nivell internacional pel millor projecte de biologia sintètica.

El grup d’estudiants de la universitat de Delft, del qual Hector forma part, va dissenyar una impressora 3D per imprimir bactèries de diferents formes. Una de les curiositats d’aquest projecte és que la impressora ha estat construïda amb K’NEX, una joguina de construcció per a nens. Així, s’ha permès un apropament entre públic general, el món de la biologia sintètica i la impressió en 3D.

Gràcies a aquest innovador projecte, Sangüesa i el seu equip van ser guardonats amb el premi i es van convertir en el millor equip a nivell mundial. A més del premi i el reconeixement, van guanyar tres premis més: “Millor projecte de Hardware”, “Millor Wiki (pàgina web)” i “Millor disseny aplicat”.

El principal repte del projecte era crear una plataforma que deixes fer probes de productes sobre comunitats bacterianes, també conegudes com biofilms, d’una manera reproductible, ràpida i barata. Aquests biofilms, composats per microorganismes, són molt resistents a la eliminació quan es troben en conjunt, i s’adhereixen amb molta fermesa a les superfícies. Conseqüentment, fan que l’acció de productes antibiòtics no siguin tan eficaços i poden crear problemes, per exemple, en implants mèdics.

Després de dissenyar la idea i donar cos al projecte, l’equip van aconseguir que els biofilms siguin creats de forma ràpida i estructuradament gràcies a l’ús de nanocables proteics, produïts per bactèries, i a la impressora 3D, que les distribueix. El sistema utilitzat, definit com low cost, automàtic i fàcil de portar a terme, permet crear un estàndard de producció d’aquestes comunitats bacterianes.