Sala de premsa Premsa i mitjans

Estudien si parlar sobre futbol beneficia les persones amb deteriorament cognitiu

La Sexta: Estudien si parlar sobre futbol beneficia les persones amb deteriorament cognitiu
La Sexta
La Fundació Salut i Envelliment UAB ha presentat els primers resultats d’un estudi pilot, que indiquen una millora de l'atenció, de l’estat d'ànim i de la comunicació de les persones amb deteriorament cognitiu lleuger o moderat quan recorden i comenten aquest esport.

24/11/2014

L’estudi pilot “Desenvolupament i evolució d’un programa de reminiscència basat en el futbol per a persones grans amb deteriorament cognitiu” va ser presentat en el marc d'un seminari celebrat els dies 20 i 21 de novembre al Centro de Referencia Estatal Alzheimer de Salamanca. Les investigadores Laura Coll i Sara Domènech, metgessa i psicòloga de la Fundació Salut i Envelliment, respectivament, en van donar a conèixer els principals resultats en un col·loqui sobre el futbol i la memoria que va ser presidit pel director general de l'IMSERSO, César Antón Beltrán i va comptar amb la participació de Juan Mari Zorriqueta, president de la Federación Española de Asociaciones de Futbolistas Veteranos (FEAFV), l’entrenador de la selecció espanyola Vicente del Bosque i l’exfutoblista Michel Robinson.

El treball està promogut i finançat per la FEAFV i dirigit per la Fundació Salut i Envelliment UAB. Els resultats de la fase exploratòria de l’estudi, basat en una intervenció grupal de reminiscència que s'ha realitzat a l’Hospital de Dia del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona i a la residència Ballesol Burjassot de València, indiquen una percepció de millora de l’atenció, l’estat d'ànim i la comunicació de les persones amb deteriorament cognitiu lleuger o moderat, així com una millora de la comunicació de les persones amb demència amb els seus familiars i un millor coneixement de les persones amb demència per part dels professionals que les atenen.

L’estudi s'ha basat en la teràpia de la reminiscència, un tractament no farmacològic per estimular la capacitat cognitiva. Els tallers s'han realitzat durant tres mesos, un cop per setmana i durant dos hores, amb entre 6 i 8 pacients amb deteriorament cognitiu o demències lleus o moderades, i han consistit en activitats com converses en grup, xerrades d'exjugadors, visualització de vídeos i fotogràfies, etc. El grup compta amb la participació de futbolistes veterans com a voluntaris. En cada regió es treballa amb l'associació de futbolistes veterans i fins ara s'han treballat amb l'agrupació de veterans del Barça i la del València.

L'estudi tindrà continuïtat amb noves intervencions, com una altra que es farà properament a Bilbao, de la mà dels veterans de l'Athletic de Bilbao.