Sala de premsa Premsa i mitjans

El projecte "Veus valencianes" del CED guanya el 1er concurs de Ciència ciutadana

VeusValencianes
El projecte "Veus valencianes" s'emmarca dins de les recerques del Grup d'Estudis Demogràfics i de les Migracions (GEDEM) del Centre d'Estudis Demogràfics, a la UAB, i està dirigit pels professors Andreu Domingo i Amand Blanes.

06/07/2015

Segons la revista El Temps, eines com els telèfons mòbils, les xarxes socials, la geolocalització i el mapeig, entre altres, permeten una participació massiva i còmoda dels ciutadans a l'hora de contribuir activament a la ciència, ja siga amb el seu esforç intel·lectual, amb coneixement o amb eines i recursos propis. Aquests proporcionen dades o dispositius experimentals, i la investigació acaba sent, al seu torn, una experiència pels participants mateixos capaç de tenir un impacte social o socioambiental i, fins i tot, transformar el nostre entorn més immediat. Amb la finalitat de promoure aquestes pràctiques, la revista El Temps, seminari d'informació general editat des de 1984 per Edicions del País Valencià, SA, va convocar els "Premis als Millors Projectes de Ciència Ciutadana", que ara ha guanyat el projecte del CED-UAB "Veus valencianes".

El projecte "Veus valencianes"
Catalunya ha estat tradicionalment una de les destinacions principals de l'emigració valenciana, ho fou a finals del XIX i principis del XX, durant les onades migratòries dels anys 60 i 70, i també ho és en els moviments migratoris més recents.

El projecte "Veus valencianes" busca aprofundir en les característiques de la població resident a Catalunya nascuda al País Valencià, així com la dels seus descendents, i es configura com  una primera aproximació a una futura recerca estesa a tota la regió de l'Arc Mediterrani, que comprendria el camp migratori (a partir dels múltiples intercanvis de fluxos humans en totes les direccions) entre Catalunya, el País Valencià, les illes Balears i el Rosselló i la Cerdanya.

En el marc d'aquesta recerca es persegueixen tres objectius: a) obtenir informació de primera mà sobre les característiques sociodemogràfiques de la població valenciana i els seus descendents a Catalunya, és a dir donar visibilitat al col·lectiu; b) recuperar i preservar la memòria històrica de les migracions a partir del testimoni dels immigrats valencians a Catalunya, i c) analitzar la transmissió de la identitat a partir dels membres vius de les nissagues d'origen valencià a Catalunya per copsar la percepció dels descendents de valencians respecte del lloc d'origen dels seus avantpassats

Les fonts sociodemogràfiques tradicionals no permeten abordar aquestes qüestions, i es fa necessari recórrer a d'altres aproximacions i metodologies, com la que ofereix la "Ciència Ciutadana" per a la creació de coneixement en el camp de les ciències socials.

En aquest sentit es planteja recopilar informació a partir de tres vies. En primer lloc, la promoció on-line i posterior explotació de dues enquestes reduïdes, la primera dirigida a la població valenciana immigrada per obtenir informació sobre la seva vinculació actual amb el país valencià i la segona dirigida a la població descendent d'immigrats valencians.

En segon lloc, la realització d'entrevistes immigrats i descendents, segmentats en funció de l'any d'arribada a Catalunya, que serien captats  a partir de la participació de voluntaris, constituint part de l'arxiu de la memòria històrica de les migracions de valencians al Principat. Finalment, un conjunt més reduït d'entrevistes en profunditat als membres de nissagues encapçalades per un immigrat o immigrada valencians a Catalunya, com a mínim amb representants de 3 generacions, que serien analitzades amb el propòsit específic d'estudiar la transmissió de la identitat i els canvis en la percepció del lloc d'origen i el lloc de recepció en el cas de la primera -la de l'immigrat o immigrada-, i el lloc de naixement d'ancestres i propi -en el cas dels descendents-, així com de les relacions que mantenen amb el País Valencià.

El projecte s'emmarca dins de les recerques del Grup d'Estudis Demogràfics i de les Migracions (GEDEM) del Centre d'Estudis Demogràfics, a la UAB, i estarà dirigit pels professors Andreu Domingo i Amand Blanes, que són els codirectors del projecte. L'autor del vídeo promocional és Xavier Ruiz. Andreu Domingo va destacar, després de saber que havien guanyat, "el treball i entusiasme d'en Kenneth Pitarch" i que "Amand Blanes, caracteritzat pel seu seny, accedís a embarcar-se en una d'aquestes històries que se sap com comencen però no com acaben".