Sala de premsa Premsa i mitjans

El Mapa Religiós de Catalunya estrena web

El Mapa Religiós de Catalunya estrena web
Dissenyat pel grup de recerca ISOR per a la difusió divulgativa del Mapa Religiós de Catalunya, sobre les minories religioses a les comarques catalanes. El Mapa recull les dades de la recerca encarregada per la Generalitat a ISOR al llarg de tretze anys, per tal que ara també es puguin consultar en aquest portal.

27/10/2016

El Grup de Recerca ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha dissenyat un lloc web per a la difusió divulgativa del Mapa Religiós de Catalunya, sobre les minories religioses a les comarques catalanes. El Mapa recull les dades de la recerca encarregada i finançada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya als investigadors d’ISOR al llarg de tretze anys (2001-2014), per tal que ara també es puguin consultar en aquest portal.
 
El web inclou xifres, textos, mapes, infografies, audiovisuals i altres materials que expliquen la situació actual de les minories religioses a Catalunya i que ajuden a interpretar aquesta diversitat, cada vegada més evident.
 
Ofereix informació quantitativa, amb dades específiques sobre cada religió establerta a Catalunya -nombre de llocs de culte, la seva evolució, la presència de cada religió per demarcacions, etc.- i informació qualitativa, recollida a partir d’entrevistes en profunditat a trenta informants clau que aporten la seva visió i percepció sobre l’estat i l’evolució del Mapa Religiós de Catalunya.
 
El Mapa comptabilitza 8.061 centres de culte arreu del territori català, corresponents a 13 confessions religioses. Segons l’equip investigador, aquestes dades constaten que la implantació de les minories religioses a Catalunya s’ha consolidat i ha crescut de manera considerable, a mesura que han passat els anys. Les religions que han experimentat un creixement més elevat són les esglésies evangèliques, l’islam, les esglésies orientals i el budisme, per aquest ordre.
 
Tots els recursos que ofereix el portal, elaborats fins a l’any 2014 per sociòlegs especialitzats en diversitat religiosa, han estat treballats des de l’any 2001, moment en què es va iniciar l’estudi per iniciativa Joan Estruch, professor de la UAB i fundador d’ISOR.
 
La Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya manté actiu aquest projecte que recull les dades sobre les minories religioses a Catalunya, que ha estat reproduït a altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol.